От ДПС очаквали оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев

"Това е само фрагмент от безизходицата на здравеопазването и това, за съжаление, не е утешително, нито за пациентите, нито за хората в системата." Това коментра Нигяр Джафер от ДПС във връзка със слуховете около оставката на Плочев.

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Камен Плочев депозирал писмо в Надзорния съвет на касата

"Истината е, че се очакваше проф. Плочев или да подаде оставка, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява ангажиментите си", изтъкна Джафер.

По думите на депутата от ДПС сме свидетели на продължение на сагата, в която всички са въвлечени всички. "Очакванията ни са да има политическа воля, за да се подкрепят реформи", заяви още тя.

Според Джафер последните събития, свързани с напрежението в различни области, показват, че болниците във Враца и Ловеч не са просто инцидентни примери и прецеденти.

"Грешката е в системата, в модела", посочи Джафер и апелира час по-скоро да се представи нов здравноосигурителен модел, цялостна визия, с ясни приоритети, които да бъдат подкрепени от всички политически сили.
Този модел трябва да бъде следван, независимо от това кой управлява и кой е опозиция, категорична е Нигяр Джафер.

Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК

Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК

Проф. Плочев и зам.-мин. Начева бягат от отговорност, смята НПО

Припомняме, по-рано днес тръгна слух, че управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е подал оставка. В последствие от пресцентъра на НЗОК потвърдиха информацията за news.bg.

В писмо на Плочев до Надзорния съвет на касата, с което news.bg разполага, Камен Плочев обаче не оповестява оставката си. Той уведомява, че предвид здравословното си състояние не може още един месец да изпълнява задълженията си. Реално става ясно, че Плочев не подава оставка, а оставя на Надзорния съвет на НЗОК да вземе решение.
Надзорният съвет е органът, който би трябвало да препрати една оставка към Народното събрание, тъй като то е органът, който избира управител на НЗОК.

За сега не се знае дали и кога Надзорният съвет ще се събере за заседание. 

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев
Обновена

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев

Към 31.01.2018 дълговете към чужди каси на НЗОК възлизат на 271,200 милиона лева

Припомняме, преди повече от месец Камен Плочев влезе в сериозен конфликт със здравния министър Кирил Ананиев заради процедура по актуализация на бюджета на Касата.

Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

Депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.