ДПС отдавна настоява да се върне старият модел на управление на НЗОК и винаги са настоявали за реформа и промяна на здравно-осигурителния модел, коментира пред БНТ депутатът от ДПС Нигяр Джафрер.

Управляващите да представят най-накрая ясна визия какво ще предприемат. "Ние смятаме, че проблемът не е в персоните. Сега е проф. Плочев, след още време най-вероятно ще бъде друго име. Ние смятаме, че този модел на здравно осигуряване е изчерпал своя потенциал", обясни тя.

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

Трябва нов модел, който да се спазва, независимо кой управлява

Без промяна в системата няма да се подобри здравеопазването, а ще има все по-задълбочаващи се проблеми. "До 2010 година там имаше общо събрание с широко представителство, Управителен съвет и един Контролен съвет. 2010 година се въведе промяната, при което всичко това се сля в един Надзорен съвет, който практически се назначава", добави Джафер

"Касата е одържавена, администрирането надделя над всичко, което беше заложено като идея за здравно-осигурителен модел. Ето защо ние настояваме да се върне старият начин на избор на управител на НЗОК, още повече, че НС се проваля в тези избори", коментира тя и допълни, че ГЕРБ трябва да се замислят върху предложенията.

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК
Обновена

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК

Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Здравната каса

Припомняме, в края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури.

Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса.