Споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация е подписано днес.
Това стана по време на среща между известния австрийски проф. Валтер Клепетко с премиера Бойко Борисов и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Срещата бе посветена на темата за донорството и белодробните трансплантации в България.

Документът дава зелена светлина за обучение на наши специалисти, за да може през 2020 година белодробните трансплантации да се извършват на територията на България. В този период проф. Клепетко пое ангажимент всяка година за по 5 български пациенти клиниката във Виена да извършва спешни операции. През обучение ще минат специалисти от "Св. Екатерина" и от ВМА.

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Ако България започне да дарява повече органи на Евротрансплант

Проф. Клепетко ще помогне и по отношение Програмата за донорство. Тя трябва да бъде финализирана в работещ вид и да доведе до очакваните резултати.

Кампанията по донорство започва в началото на месец февруари. "Голямото предизвикателство пред белодробната трансплантация е донорството на органи", заяви проф. Клепетко.

Той вижда, че България разбира и споделя важността на този проект. Разбира се, белодробната трансплантация се нуждае от комплексна терапия и не може да се изгради за няколко седмици. Предвижданият период е за около 2 години.

През това време са планирани обучение и трениране на специалистите , както и лечение на до 5 български пациенти в Многопрофилната болница във Виена през следващите години, беше уточнено на срещата.

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер

Това е едно добро начало, коментира проф. Клепетко. Споразумението вече е изпратено до "Евротрансплант", като в близките дни се очаква и страната ни да подаде официално заявление за членство в Евротрансплант.

Припомняме, че едно от изискванията е България да изпраща по 70 донора годишно. Втора година чуждестранни клиники не приемат български пациенти. Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, въпреки усилията това са се случи, коментира проф. Клепетко.

Причините за това са много, обясни специалистът - те са предимно в компетенциите на Евротрансплант и голямо преосмисляне на правилата в организацията. Министър Ананиев обясни, че е много важно да се направи първоначална селекция на хората, на които ще им бъде извършени първите трансплантации.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България

Това ще са млади хора със сериозни проблеми с белия дроб, допълни той. Пациентите ще бъдат избрани от болницата, която ще координира работата с Виенската болница. Това ще е болница "Света Екатерина". Очаква се по-късно днес проф. Клепетко да посети болницата "Св. Екатерина".

По време на срещата проф. д-р Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ) бе награден от здравния министър Кирил Ананиев.
Австрийският лекар получи Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I-ва степен с лента.

Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и ефективна работа с българските пациенти и медицински специалисти.

ова е нашето признание за всичко, което правите за българските граждани. Заслужавате го", каза министър Ананиев.

Проф. Клепетко изтъкна отговорността на медиците. "Накрая винаги става дума за хората и нашата награда ще бъде, когато видим, че тези хора са получили шанс за живот и то с добър стандарт", каза професорът.

Проф. Клепетко е роден на 26 февруари 1955 г. във Виена, Австрия. През 1978 завършва Медицинския университет във Виена. Той е сред доайените на белодробната трансплантология в Европа.