Ако България започне да дарява повече органи към Евротрансплант, има вероятност да се възстанови договора с Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa и българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, отново да бъдат лекувани там.
Това заяви в специални интервю пред БНТ професор Bалтер Клепетко - виртуозен хирург и ръководител на клиниката в австрийската столица.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България

Bалтер Клепетко е човекът, който след лични разговори на бившия вече директор на Агенцията за трансплантация Мариана Симеонова с него, се съгласи българи да бъдат трансплантирани във Виена.
До миналата година, когато договорът с клиниката действаше, 8 българи претърпяха успешни белодробни трансплантации в австрийската столица.
После договорът изтече и не беше преподписан. По случая бяха назначени 2 проверки, които все още не са установили защо.

Трима пациенти, чакащи за белодробни трансплантации у нас починаха, докато чакаха спасението, което към момента нито държавата може да им осигури, нито може да им се предложи спасение в клиника в чужбина.
Хората се надяват на спешни действия от страна на държавата, като най-спешното, според тях, е отново да се договорим с Виена.

Към момента в България за белодробна трансплантация чакат около 15 души.

15 души чакат за белодробна трансплантация

15 души чакат за белодробна трансплантация

1/3 от членовете на Агенцията за трансплантации не са били специалисти, увери Мариана Симеонова

В първото интервю пред българска медия хирургът, помогнал досега за спасяването на 8 българи, заяви, че българските здравни власти нямат вина за прекратяването на договора с Клиниката във Виена.

"По-скоро Евротрансплант създадоха нови завишени условия за така наречените споразумения за побратимяване и сега договорите са много по-сложни. Освен това има и друга причина - ние в клиниката във Виена нямаме достатъчно капацитет и трябваше да ограничим сътрудничеството с други страни", обясни докторът.

Къде е решението, изходът от така създалата се ситуация?
Професор Клепетко посочи един сценарии, който може да даде резултат. По думите му България трябва да продължи опитите си за увеличаване на донорството, "колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно".

"Донорството в България наистина се подобряваше в миналото, когато директор беше д-р Симеонова, която положи много усилия за това. След нея не знам какво точно става. Но България трябва да докаже, че активно дарява органи на Евротрансплант, за да имаме възможност да предложим трансплантации на някои от пациентите. Със сигурност няма да можем да помогнем на всички, но поне ще можем да направим белодробни трансплантации на някои", каза хирургът.

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Страната ни в момента изпитва остър недоститиг на донори

Ръководителят на белодробната клиника посочи, че към момента все още няма фиксирана среща с представители на родното здравеопазване.

"Тази среща все още не е фиксирана, но съм много отворен за нея. Ще продължавам да ви помагам - както мога. Още днес ще се чуя с мениджмънта, ръководството на болницата във Виена и съм оптимист, че скоро ще придвижим нещата напред", посочи той, запитан дали новият директор на Агенцията за трансплантации д-р Михаил Христов се е свързал и поискал среща.

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка
Обновена

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка

Финалната дума ще бъде на министъра

News.bg припомня, че в края на месец октомври шефът на агенцията Михаил Христов заяви, че вече е установен контакт с екип от трансплантолози от Истанбул, Турция.
По думите му с екипа е постигнато споразумение, с което те ще могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност. В същото време това ще служи като обучение за родните ни специалисти.

Професор Bалтер Клепетко коментира това: "Съжалявам, но това ми звучи теоретично. Практически, не виждам как ще стане това. Такива трансплантации не стават в спешен порядък! Не може да направиш спешно нещо, което не е добре подготвено. Изисква се много детайлна подготовка. Изисква дълъг период от време, за да се подготви, не става спешно и бързо... На първо място, за да учите хора е нужно да дойдат ваши специалисти във Виена - няма смисъл да идват наши екипи в България, като там не извършвате белодробни трансплантации. Така сме действали с много други страни. Българските специалисти трябва да дойдат при нас и да останат достатъчно дълго време."

Според експерта българските екипи трябва да седят на обучение във Виена поне една година - това е минимумът.

Той обясни и че от белодробната клиника нямат капацитета да изпращат хора в България.

"За съжаление, това не е възможно. Следващата стъпка, извън обучението на специалисти в чужбина, е да имате точна и ясна Национална програма, която да следвате, да проследявате внимателно пациентите, които се нуждаят от трансплантация. Извършването на белодробни трансплантации сами е последната стъпка в целия процес... Пак казвам - сега България трябва да положи всички усилия да дарява повече органи за Евротранспплант и по официален начин да поиска от нас да извършим трансплантации на спешни случаи, мисля, че сме отворени да осигурим тази възможност отново, да ви помогнем в спешен порядък, но не можем да помогнем на всички, защото нашият капацитет също е ограничен.
Трябва да направите най-доброто, на което сте способни. В момента е нелепо да говорим колко донора годишно трябва да давате, за да възобновим сътрудничеството. От вас се искат всякакви усилия. Това е. Много е просто", допълни професор Bалтер Клепетко.

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Оставеното му наследство в агенцията не било добро

Припомняме, преди около 4 месеца белодробно болните излязоха на протест пред МЗ няколко пъти, като обявиха, че държавата ги принуждава да станат емигранти, тъй като на практика им отказва лечение.

Тогава от МЗ не поеха отговорност за отказа на австрийската болница да лекува българи и още тогава бе обявено, че ще бъде направена проверка.

Междувременно дългогодишният директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова подаде оставка с мотив, че за работата й липсва не само подкрепа от страна на държавата, но дори и се пречи от страна на администрацията.

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

От началото на 2017 г. клиниката в Австрия не приема българи