15 души чакат за белодробна трансплантация, информира bTV. Някои от пациентите, очаквали белодробна трансплантация, са починали. Роднините на един от починалите - Адриан Петков, който близо година е бил в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб, ще съдят държавата.

Договорът с болницата в Австрия, където могат да се трансплантират български пациенти, още не е подновен. Започват преговори с чуждестранни експерти, които да обучават български лекари за извършване на белодробни трансплантации в България.

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер

Бившият директор на агенцията по трансплантации Мариана Симеонова заяви, че програмата за обучение на лекарите трябва да се развива, но това не трябва да става за сметка на пациентите, които чакат присаждане на чужд орган. "Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от-до", каза Симеонова.

Смъртта на трима души предизвика остра обществена реакция. Техни близките обвиниха както министерството на здравеопазването, така и Агенцията по трансплантации.

Бившият директор на агенцията за трансплантации Мариана Симеонова заяви, че 1/3 от хората въобще нямаха място в агенцията, като позиция и специализация, като специалност. "Те идваха да си починат, да си изгледат филмите, не случайно го казвам и да изпият кафето, след което след обедната почивка да се съберат на чаша вино и да си тръгнат", каза Симеонова.

По думите й, когато тя става шеф в агенцията, донорство почти е липсвало. Причината - 0,3 донора в мозъчна смърт на милион население е по-малко от 0,5 клони към нула. През последните години средното увеличение е 8, заяви бившият директор на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова.

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Оставеното му наследство в агенцията не било добро

Тя изтъква като свой успех приемането на България в Евротрансплант.

Припомняме, Евротрансплант е една от съществуващите организации за обмен на донори. В Евротрансплант членуват Австрия, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Хърватска, Германия и Словения. Другата организация - Скандиатрансплант обадинява Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Исландия.

Инспектор от "Медицински одит" поема Агенцията по трансплантации

Инспектор от "Медицински одит" поема Агенцията по трансплантации

Д-р Михаил Христов

След като един от пациентите, очаквали трансплантация - Андриан, почина дни преди да замине за трансплантация в чужбина обаче, се разбра, че е прекъснат важен договор с болница в Австрия, която приема български пациенти. Договорът е сключен чрез Евротрансплант.

"Ние имаме договор с Евтротрансплант. Този договор е в действие. Не е вярно, че министерството не е информирано - информирано е навреме. След изтичане на договора с Виена, който е с конкретната болница, която ще приеме нашите пациенти, има много сериозна кореспонденция в МЗ", заяви Симеонова. Бившата шефка на Агенцията по трансплантация поясни, че в кореспонденцията тя обяснява защо е важно да продължи договора и че отнема минимум година, за да се стартира една такава програма наново. От мен се иска да търся държава с договор извън Еротрансплант или извън Виена. Това е ясно написано, така че няма неуведомени хора, защити се Симеонова.

"Докато действаше договорът с Виена също от мен се искаше да търся втора оферта за всички тези пациенти, което е абсолютно неправилно, тъй като има действащ договор, който е одобрен от Министерството", допълни Симеонова.

Според договора с Евротрансплант, България няма право да сключва споразумения с болници от останалите 8 държави. Мотивът на досегашната шефка на Агенцията за трансплантиции, написан в писма до здравното министерство, е че трябва да запазим отношенията си с виенската болница и че сключването на нови договори би отнело повече финансови средства.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България

По думите й от февруари 2017 година е започнала атака към Агенцията и към нея. Симеонова отишла в министерството, при новия екип, за да попита защо няма отговор, тъй като тя има правомощия да води преговори с Виена чрез Евротрансплант. Симеонова поясни, че в онзи момент вече са влезли и новите правила в сила, но отговорността е на министерството.

Заради прекъснатите отношения с виенската болница е разпоредена и проверка. След като се чула със здравния министър Кирил Ананиев, му заявила: "Две проверки за едно и също нещо в рамките на два месеца, означават следното: първия резултата не ни харесва, трябва да се сдобием с втори".

Бившият директор на Агенцията за трансплантации заяви, че твърдението как за да имаме договор с Евротрансплант, трябва да имаме 10 донора на милион население е невярно. "Това е за да станем пълноправен член - нещо което също подлежи на обсъждане, ако стигнем до там. Това означава нашите пациенти, които чакат да бъдат в общи листи с други осем държави", обясни Мариана Симеонова.

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Страната ни в момента изпитва остър недоститиг на донори