Здравният министър Кирил Ананиев е отправил молба Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

Това е станало по време на среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в сградата на Софийска св. митрополия, съобщиха от МЗ. Кирил Ананиев ще отправи молбата си и в писмен вид, за да бъде обсъдена тя по време на зимната сесия на Светия синод.

Борисов изпрати Ананиев при депутатите по темата за донорството

Борисов изпрати Ананиев при депутатите по темата за донорството

Да се изготвят нови законодателни промени

Страната ни в момента изпитва остър недостиг на донори. В листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек - 1024 души.

Трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

Инспектор от "Медицински одит" поема Агенцията по трансплантации

Инспектор от "Медицински одит" поема Агенцията по трансплантации

Д-р Михаил Христов

Патриарх Неофит е запознал министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството.

На срещата присъстваха също така Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, водещи специалисти в областта на трансплантологията - проф. Никола Владов, проф. Любомир Спасов и проф. Генчо Начев, както и членове на политическия екип на Министерството на здравеопазването.

Трансплантации на душа няма

Трансплантации на душа няма

За тежката диагноза "институционално бездушие" (по думите на д-р Симеонова) лечение няма