Левицата инициира дебат в Народното събрание за трансплантациите. Извършването на трансплантации у нас показва и нивото на здравеопазването в страната, според Георги Михайлов. Според него историята на трансплантологията има дълбоки корени в България. Този въпрос има огромно значение за чувството на сигурност. По думите на Михайлов данните за броя на трансплантациите, които представя България, са абсолютно неудовлетворителни. В същото време имаме прекрасни експерти.

Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години и се надявам да бъде решен в най-скоро време, коментира Михайлов. Той пита каква е визията на министерството за развитието на трансплантациите в България и добави, че от повече от 10 години в ЕС съществува система за акредитация за клетъчни трансплантации, която много скоро ще постави непреодолими проблеми към българския трансплантационен център.

Червените искат анализ от Министерство на здравеопазването за трансплантациите.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Хората трябва да декларират и съгласието си за донорство, твърди д-р Сибила Маринова

По данни на Ананиев към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациенти. Нуждаещите се от черен дроб са 47, на сърце - 447, на бял дроб - 15, а от нов панкреас нужда имат 11 пациенти. През последната година усилията на здравното министерство са насочени към създаване на по-ефективна политика в сферата на трансплантациите, обясни министърът и допълни, че е създадена работна група, която да изготви проект на Национална програма по донорство и трансплантация. По думи на Ананиев при изготвянето на програмата е бил извършен анализ на ситуацията в страната и чужбина, при който са били отчетени аспекти като процеса на трансплантация, ролята на координатора по донорство, донорският скриминг, съгласие за даряване на органи.

Припомняме, критично се оказа непродължаването на договора с болницата във Виена за трансплантиране на белодробно болни. Пациенти организираха няколко пъти протести пред Министерство на здравеопазването, но и до този момент никой не е поел отговорност за прекратяване на практиката. Протестите доведоха единствено до оставката на дългогодишния шеф на Агенцията Марияна Симеонова.

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер

Миналата седмица в рамките на посещението на австрийски проф. Валтер Клепетко у нас бе подписано споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация на български специалисти.

През 2018 г. в страната ни са били извършени 43 органни трансплантации, а предходната година те са били едва 19. Изискването за член на Евротрансплант е те да бъдат поне 70.

Междувременно министър Ананиев поиска официално подкрепа и становище от Българската православна църква и от други вероизповедания у нас, с което да се подкрепи обществената нагласа за донорство. Като мярка в подкрепа на донорството, така че да можем да станем членове на Евротрансплант, също така от Министерство на здравеопазването обявиха създаването на регистър на чакащите за трансплантация.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко