Министерство на здравеопазването разработва правила, по които да се определя размерът на заплатите на служителите в държавните болници. Идеята е правилникът да бъде единен за всички държавни здравни заведения.

Това стана ясно от срещата на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и екипа му с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Работодатели и синдикати на страната на общинските болници

Работодатели и синдикати на страната на общинските болници

В официално писмо подкрепят протеста на общинските болници и настояват за спешни мерки

Единодушие бе постигнато по въпроса, че има необходимост от промяна в системата на заплащане в сектора. Асоциацията не иска оставки и протести. От БАПЗГ не смятат, че така се решават проблемите, стоящи на дневен ред.

За недостиг на медицински сестри алармира председателят на асоциацията Милка Василева.

Броят им бил по-малко от половината от нужния в системата и ако не работят на две или три места, системата ще фалира. Средната заплата на медицинска сестра е около 520 лв., сочат разчети на асоциацията. Според данни на ЕК това е причината приблизително 6800 български медицински сестри да практикуват професията си в страни от ЕС, а още толкова да са социални асистенти. Освен заплатите от БАПЗГ виждат проблеми и във възможностите за обучение и допълнителна квалификация на сестрите.

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

Парите са за над 100 болници, някои - в труднодостъпни региони

Министър Ананиев обеща съдействие с всичко необходимо от страна на здравното ведомство, за да създаде условия медицинските сестри да имат възможност за продължаваща квалификация през целия живот.

Асоциацията и МЗ се договориха да работят интензивно и по отношение на медицински стандарт по здравни грижи, наредбата за специализациите в здравеопазването, както и в наредбата за здравните кабинети в детските градини и училища. В съответствие с практиката в други държави, методологичното ръководство на специалистите по здравни грижи на територията на страната да бъде изрично възложено на определен експерт (републикански консултант) също влезе в договорките на МЗ и БАПЗГ.