Правителството отпуска допълнителни 30 милиона лева на Министерство на здравеопазването за осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до качествено здравеопазване в общинските и областни болници. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след редовното правителствено заседание в Министерския съвет.

Тези 30 милиона лева се разпределят, както следва:

  • 18 милиона лева за общинските и областните болници;
  • 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс е предвиден за 12-те центъра за психично здраве и за психиатричните отделения към болниците;
  • 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация, като с този ресурс ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници.

Общо 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати.

Отделно от това, с друго Постановление на Министерския съвет, около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати под формата на капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

65 болници са в отдалечен рисков регион, седем не са

Ананиев припомни, че през изминалия период от две седмици е бил направен пълен анализ на дейността на общинските и областните болници - обем на дейността, преминали болни и финансово състояние.

Установено е, че дейностите, които им са възложени да изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с необходимия ресурс. За да могат да осъществяват своята дейност, е необходимо да бъдат подпомогнати, защото това е дейност, която е държавна отговорност, обясни здравният министър.

Анализът показал още, че редица разходи не са финансово осигурени. Необходимо е да се дадат по-адекватни заплати на общинските и областните болници, е мнението на здравния министър.

"Към края на миналата година просрочените плащания на общинските и областните болници достигнаха 161 милиона лева, от които 141 милиона лева в областните болници и 35 милиона просрочени плащания в общинските болници", отчете Ананиев.

По отношение на случаите на морбили в страната, Ананиев посочи, че са регистрирани 4 нови случаи на морбили на 3 деца от столичния квартал "Христо Ботев" и едно от Студентски град.

300 хил. лв трябват за ремонт на две отделения в психиатричната болница в Раднево

300 хил. лв трябват за ремонт на две отделения в психиатричната болница в Раднево

Това заяви директорът на лечебното заведение Владимир Трънов