Гледахте ли пресконференцията, която дадоха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, шефът на НЗОК Дечо Дечев и членът на Надзорния съвет на касата проф. Григор Димитров?

Ако сте я гледали, значи за пореден път сте се убедили, че в системата на здравеопазването няма система и че се действа на пожар. И това не е изненада, предвид факта, че за човека, който оглавява правителството, това е "професионална деформация". Да обещаем едни милиони, да затворим устите на медицинските сестри, а и на всякакви протестиращи, пък после ще му мислим имаме ли ги тези милиони и можем ли да ги дадем.

Какво стана ясно от тази симптоматична пресконференция.

През март правителството гласува да отпусне едни 30 млн. лв. по Наредба 3, с която Министерство на здравеопазването може да финансира дейности извън задължителното здравно осигуряване. По думите на здравния министър целта е "да се осигури свеж ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите на сестрите".

Свежият ресурс потъва за изплащане на задълженията на закъсалите болници, някъде се купува апаратура, с която вече няма кой да работи, но съществува надеждата, че в някакъв момент тя ще осигури някоя по-добре платена клинична пътека. Все пак те са търговски дружества, а за да има пари, здравната търговия трябва да върви. Някъде, в Плевен например, сестрите вземат по едни 75 лв. които са твърде далеч от сумата, от която се нуждаят, за да стигнат заветните 950 лв., договорени още преди година по колективен трудов договор (КТД).

Съвсем естествено, протестите на сестрите продължават.

Месец по-късно Министерски съвет решава да отпусне още до 50 млн. лв. (както здравният министър неколкократно подчерта), при положение, че още тогава е ясно, че това не може да бъде законно направено. След тази симулация на активност и събиране на информация от болниците, с която ведомството би трябвало да разполага, установяват, че всъщност няма как да са до 50 млн., а само 6 млн. И след още един месец си коригират постановлението, което сами са издали, с пълното съзнание, че не са имали право да го гласуват, понеже Европейската комисия не спи.

Така стигаме до основната бюджетна врътка - я да наредим на Касата да ги отпусне тя, хем да увеличим и някои клинични пътеки (121), основно педиатричните, че и на болница "Проф. Иван Митев", известна още като Педиатрията, обещахме едни милиони след протестите.

Събира се Надзорният съвет на касата, колкото да вземе вече взетото решение. Всички знаем кой раздава милионите в тая държава, без значение от чий бюджет. Е, някои членове се опитват да кажат, че при нереформирана здравна система това е наливане на пари в продънена кофа, но кой знае какви опции да се опънеш - няма. Дори един успешен в миналото мениджър на болница, какъвто е шефът на НЗОК Дечо Дечев, наляга парцали.

На пресконференцията, след спявката при премиера, той обясни, че към момента на вземане на решението за освобождаване на 50-те милиона "приходната част вървеше в добра посока и се оказа, че съществува такава възможност". И "по-скоро случайно" увеличението на клиничните пътеки съвпаднало с цифрата, която управляващите подхвърлиха на протестиращите медицински сестри.

Смел ход предвид факта, че преди по-малко от месец Дечев отиде в парламента да предупреди, че касата има задължения към чужди здравни каси за над 270 млн. лв. само за първото шестмесечие на тази година. Да не забравяме и над 200-та млн. лв. дълг по изплащане на надлимитна дейност към наши болници, по прогнози на проф. Григор Димитров.

Така НЗОК освобождава от резерва си 50 млн., за да обслужи изпълнителната власт, че е на зор. По думите на Ананиев тези милиони вече са потеглили към лечебните заведения, разбира се, на траншове, не може да стане изведнъж, все пак това са 86 млн., по последни данни.

До медицинските сестри пари обаче не са стигнали. Кой е виновен?

Във всеки случай не е виновно здравното министерство - то дава, но директорите на болниците разпределят, както се разбира от заплетените обяснения на Ананиев: "Болниците трябва да организират така своята работа, че да могат да заработят необходимите заплати. Но в никакъв случай не трябва да търсите уравновиловка в заплащането между отделните медицински специалисти при различна работа - не може една сестра в интензивно отделение да взима толкова, колкото една сестра в кабинет. Затова има вътрешни правила, решение на ръководството на болницата и механизми, при които приходите, които бъдат реализирани, да бъдат разпределени между персонала."

Единственото, което можем да сме сигурни, че сме разбрали е, че една медсестра в кабинет не може да взема колкото една медсестра в интензивно. От друга страна предвид КТД излиза, че сестрата на кабинет трябва да взема 950 лв. основна заплата, а интензивната доста повече. За момента това е чиста фантастика.

За другата част от хлъзгавото обяснение можем да предположим, че министерството си измива ръцете и прехвърля топката на управлението на болниците - те си имат вътрешни правила, имат си механизми, пък... като реализират приходи, ще си разпределят едни пари.

Дотук става ясно, че медицинските сестри ще има да чакат. Но няма как да им го кажат в прав текст. Първо, защото, най-неочаквано, те не се вързаха на бюджетните врътки и продължиха да протестират, и второ, идват избори, не е време да си признаваме, че сме излъгали.

Но да се върнем към онова заседание на 10 април тази година, когато правителството взема решение да бъдат отпуснати онези 50 млн. лв. По точка 33 министърът на здравеопазването внася Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2019 г .

Според стенограмата на заседанието, публикувана в медиите, премиерът Борисов анонсира проекта с думите: "Надявам се, да ни подкрепите с министър Ананиев - около 50 милиона за повишаване заплатите на медицинските сестри. Така че, Ананиев, информирай колегите."

Следват заплетените мотиви на министъра, че предлага да бъдат отпуснати до 50 млн. лв. "с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика...."

Премиерът се изнервя: "Ананиев, кажи го по-простичко, от 500 и колко лева минималната заплата колко става?"

Ананиев: "С направеното предложение ще постигнем като цел заплатите, които са предвидени като начални заплати по колективния трудов договор от 950 лева за медицинските сестри."

Я сега, Ананиев, кажи го простичко, защо излъгахте медицинските сестри?