Решението на проблема със заплатите на медицинските сестри тотално забуксува. Премиерът Бойко Борисов събра здравният министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов.

Министър Ананиев на брифинг в Министерски съвет изложи хронология на темата. Протестът на медицинските сестри продължи, през цялото време сме искали да помогнем на медицинските сестри, понеже техните заплати са ниски, каза здравният министър. Оказва се, че допустимата държавна помощ може да е само 6 милиона лева. За остатъка до 50 милиона средствата можело да дойдат от НЗОК, както стана ясно от обяснението.

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Затова и парите са взети от резерва на Касата. За втори път днес министър Ананиев обясни това, след като влезе в сблъсък с левицата в парламента. Затова се наложила и промяна в постановлението на Министерски съвет, която ядоса червените и от няколко дни от БСП питат защо за излъгани медицинските сестри.

86 милиона лева ще влязат в болничните заведения до края на годината, обаче увери министърът. Ръководството на всяка болница ще ги разпредели.

По думите му в редица болници повишението на заплатите е достигнато. На места то не е постигнато, защото нямало достатъчно дейности. В обяснението дори се включи летния сезон и това, че в този период хората боледуват по-малко, а повече ходят на почивка.

Експерт зове за приватизация на болници

Експерт зове за приватизация на болници

Вътрешнопациентски туризъм не позволява усвояването на отпусаните пари

Парите ще се разпределят според вътрешните правила на лечебните заведения, както стана ясно. Докато съм министър обещаните нива от 950 лв ще бъдат достигнати, обеща Ананиев.

Протестът на медицинските сестри е прибързан според здравното министерство

Протестът на медицинските сестри е прибързан според здравното министерство

Най-рано през септември може да се прави заключение за забавено увеличение

Оставка се дава, когато човек е сбъркал, нямам намерение да подавам оставка, това отговори Ананиев на въпрос на News.bg ще подаде ли оставка заради нарастващото напрежение сред медицинските сестри и редицата обвинения за лъжа. С обявените 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри не е потушаван протеста им, заяви още Ананиев, според когото сестрите заслужават увеличение на заплатите. Не е приятно да се обяснява човек, сподели Кирил Ананиев.

Обмисля се промяна на механизма на определяне на заплатите. Ще се заложи определено съотношение на заплащането на сестрите, лекарите, санитарите, както обясни здравният министър.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

Управителят на НЗОК Дечо Дечев на свой ред посочи, че 50-те милиона лева са влезли в системата на здравеопазването.

Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК, обясни още, че няма как с тези пари да се направи подборка със заплатите. Оказва се, че заради това, че болниците са търговски дружества, държавата не може да им налива финансова помощ. Средствата са влезли в здравната система, не към конкретни болници, а към всички с увеличението на цените на клиничните пътеки. Постигането на средна основна заплата за сестра от 950 лева е въпрос на всяко конкретно лечебно заведение.

Радикални мерки били нужни в системата на здравеопазването, болниците били твърде много на брой - това също е коментирано на срещата при министър-председателя.

Не ни трябват повече лекари - Ананиев търси медицински сестри

Не ни трябват повече лекари - Ананиев търси медицински сестри

Проблемът с кадрите в здравеопазването бил като в Европа