Проблемът с кадрите в здравеопазването е същият като в Европа. Това стана ясно от коментара на здравния министър Кирил Ананиев в парламента по време на разискване по темата. Осигуреността с лекари е висока, подчерта Ананиев, като когото тенденцията е устойчива.

Двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст, каза министърът. Няма нужда да се разкриват повече места във ВУЗ-овете за лекари. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони.

Същото е положението и със зъболекарите. 7240 са зъболекарите през миналата година. При тях също има двоен ръст при специалистите до 30 години. При магистър фармацевтите също има положителни тенденции, каза министър Ананиев. 

Проблем пред сектора е малкият брой на медицински сестри. На едно от последните места сме в ЕС по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 г. Те също застаряват като населението. 

Недостиг на медицински сестри в Националната болница в София

Недостиг на медицински сестри в Националната болница в София

Ако сестрите сега се пуснат в отпуск, трябва да се намалят децата

В България е налице недостиг на медицински сестри, посочи каза Кирил Ананиев и допълни, че освен това проблем има и регионалните диспропорции в разпределението на медицински кадри. До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, за да се компенсира недостигът на сестри в лечебните заведения. 

Достъпът до медицинска помощ е свободен, поясни още той. Обучените в България медицински специалисти трябва да бъдат стимулирани да останат в страната, амбициран е здравният министър. Министерство на здравеопазването е изготвило наредба, с която да реши проблемите в сектора и при обучението на младите кадри в здравеопазването.

Общините ще могат да участват във финансирането на обучението на нужните им кадри за общинските болници. Държавата ще субсидира обучението на 250 бъдещи медици.

Ще се търсят начини за намаляване на свръх натоварването на медицинските сестри. Проблемът, по мнението на Ананиев, е наднационален.

Болниците да не са търговски дружества, настояват медицински сестри

Болниците да не са търговски дружества, настояват медицински сестри

Организират протест във Варна на 10 юли

Припомняме, от години медицинските сестри работят при недостиг на кадри и ниско заплащане. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи медицинските сестри при техния пореден протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд - на 11 юни 2019 г. в Стара Загора. Тя заяви, че здравната система е добре организиран хаос, от който изтичат пари.

Сегашният здравен министър, който е финансист по професия, обори твърдението на Манолова. В отговор, тя му заяви, че той не е в позицията да назидава.

Манолова припомни, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обещал, че до 20 април ще има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май да има нова методика за определяне на заплатитена медицинските сестри. Това обаче до думите ѝ така и не се случило.

"Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв.", подчерта Манолова.

По думите на омбудсмана това е отказ на министерството на здравеопазването от реформи и решаването на проблеми в здравната система.