Искаме единна стартова заплата за медицинските сестри в България - да е колкото две минимални заплати за страната. Да бъде регламентирано, че медицинските сестри в България ще имат една единна заплата.

Това заяви една от протестиращите медицински сестри в Стара Загора. По думите й след като бъде постигната тази единна стартова заплата, вече може да се надгражда възнаграждението.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати

Работя в Център за психично здраве, нашият работодател ни подкрепя. Той също иска нова методика, за да може да ни даде заплатите, които трябва да ни даде. Няма от къде да ги вземе, ако не се отпуснат пари от министерството, каза друга протестираща.

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

По думите ѝ протестите не са само за заплатите, а срещу цялата здравна система

Запитани дали ги притеснява това, че са много малко на протеста, една от сестрите каза, че я притеснява, но колежките й изнемогват от работа и за това не могат да излязат на протест. По една медицинска сестра работи дневна, друга е нощна смяна и третата - след нощна смяна.

"Има болни, отпуски трябва да се вземат - просто е невъзможно да се работи. Ние си отиваме, не сме вечни. Има голям недостиг. Работим по четвъртинки, на по половин договор в други отделения. Това не се издържа, защото работим по много часове над нормата. Ние не сме вечни, все един ден ще се пенсионираме", каза медицинската сестра Елена Яшева.

Медицински сестри от Пазарджик настояват за оставката на ръководството на БАПЗГ

Медицински сестри от Пазарджик настояват за оставката на ръководството на БАПЗГ

Искат цялостна реформа в болниците

Медицинските сестри вземат различни заплати, стана ясно от думите на протестиращите. Едната призна, че в нейното отделение (където е на пълен щат - бр.) получава 750 лв. - по-висока заплата от тази, върху която й изчисляват на четвъртинката (върху 550 лева). Тя работи в ортопедично отделение.

Основната заплата в урологично отделение е 582 лв., заяви друга медицинска сестра. Тя е пенсионер, но работи на половин щат. Заради удръжките не може да вземе и уговорената сума - 291 лева

Медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест

Медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест

Категорични са, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към ефективни стачки

Междуврвеменно от ръководството на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора заявиха, че протестът на медицинските специалисти не е съгласуван за място и час.

"Не е входирано искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, което е отражение на броя на присъстващите - общо 24. Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 - от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и един - на втори трудов договор в същото здравно заведение", информираха от името на проф. д-р Йовчо Йовчев.

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Все повече студенти остават в страната след дипломирането си