В Международния ден на здравето медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, информира БНТ.

Специалистите по здравни грижи искат еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работата в спешно и интензивно отделение.

Медицинските сестри настояват още да отпадне и търговския статут на болниците.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

Това е третия мирен протест на здравните специалисти. Те са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към ефективни стачни действия.

Припомняме, че по-рано днес в своето обръщение към медиците в България за празника здравният министър Кирил Ананиев увери, че напълно разбира причините за техните протести, и определи техният гняв като "справедлив". Той подчерта, че той и неговият екип работят за подобряване на условията им на труд и призова за съдействие от тяхна страна.

За професионалния си празник българските медици получиха поздравления и от държавния глава.

Румен Радев подчертава, че уменията на лекарите допринасят за възхода и развитието на страната ни, защото здравето на хората е на-голямата ценност за обществото ни.

За съдействие призова Ананиев лекарите на професионалния им празник

За съдействие призова Ананиев лекарите на професионалния им празник

По думите му те са водещият фактор, за да го има здравеопазването