Министърът на здравеопазването поздрави в отворено писмо българките лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здрави грижи и работещи в областта на здравеопазването по случай Световния ден на здравето - 7 април.

"Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими", пише в писмото си Ананиев.

Той подчертава, че ще продължи да работи по всички техни справедливи искания, защото по думите му, проблемите се решават с диалог.

"Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си", отбелязва здравният министър.

Фелдшерите искат да работят в България, а ги прогонвали
Обновена

Фелдшерите искат да работят в България, а ги прогонвали

Спешна помощ е на път да остане без професионалисти

Ананиев споделя, че е наясно, че медицинските специалисти не работят при най-благоприятните условия на труд, но въпреки това успяват да се справят.

Той изтъкна, че лекарите са хората "на първа линия", водещият фактор, за да го има здравеопазването.

Министърът посочи, че за съжаление все по-често сме свидетели на липсата на уважение и респект към тях и работата им, но уверява, че се работи и в тази посока.

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Ананиев ги убеждава, че трябва да има диалог

"За да обърнем процеса, така че нашите специалисти да остават тук и да не търсят реализация в чужбина, е необходимо да си съдействаме", допълва Ананиев.

Припомняме, че на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства. 

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация. 

Ананиев увери сестрите, че ще съдейства за по-бързото увеличение на заплатите

Ананиев увери сестрите, че ще съдейства за по-бързото увеличение на заплатите

Двете страни се разбраха това да се случи до 20 дни