Правителството отпуска близо 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно в началото на редовното правителствено заседание в Министерски съвет.

С направеното предложение заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева.

Малко по-късно медсестрите увериха, че продължават с протестите и настояват за 1120 лв. стартова заплата.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

До 15 май от Здравното министерство ще представят пред Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и медицинските специалисти окончателния вариант на методиката. Очаква се тогава да бъде разпределен ресурса по отделни лечебни заведения.

Основните причини за днешното решение на Министерския съвет е демографският проблем в страната, както и наличието на региони, в които достъпът до здравеопазване е затруднен заради отдалеченост, високо планинско разположение или трудна достъпност.

Министър Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите. 

Целта е да бъде гарантиран равнопоставеният достъп на гражданите до медицинска помощ. Лечебните заведения да лекуват според потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика, обясни Ананиев.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че всяка една сфера на икономиката се развива, расте и на базата на това правителството може да си позволи да вдигне заплатите на здравните специалисти. С увеличението премиерът се надява работните места на здравните специалисти да бъдат запазени.

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

Очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите

Борисов се надява и да има контрол върху разпределението на средствата, така че да не стане като преди - докторите да си разпределят парите и те да не стигнат до сестрите.

"Това, което сме поели като ангажимент, това да бъде минималната работна заплата", заяви премиерът. Увеличението е и за болниците, които са трудно достъпни и не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти.

Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев да се срещне с медицинските сестри и да им обясни новата методика за получаване на заплатите и контрола върху нея.

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

От МЗ предлагат увеличение на заплатите им от 1 април