Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), в която се изтъква, че те уважават и ценят труда на всички лекари и здравни работници.

Трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева, мотивират се от БЛС.
Още повече - от години трудът на нашите колеги, които работят в
регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, е оценен на сума, близка до минималната работна заплата, пише в позицията на медиците. Те откровено признават, че това е "унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора".

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Напускат заради ниското заплащане

Целта на подобно становище е да се избегне допълнително напрежение в екипите по места. Според БЛС това ще стане, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение.

От браншовата организация очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи заедно с експертите на МЗ.

Лекарят носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента, пишат от БЛС. Те изтъкват общото между различните специалисти и членовете в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), - всички те изпълняват назначения на лекар.

Медсестри разпъват палатка пред здравното министерство в знак на протест

Медсестри разпъват палатка пред здравното министерство в знак на протест

Подготвят и щафетна ефективна стачка

Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности, пишат от БЛС.

Според лекарската асоциация, ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения. Те смятат, че заявената готовност за ефективни протести ще ощети най-вече пациентите.

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

От МЗ предлагат увеличение на заплатите им от 1 април

Според ръководството на Лекарския съюз времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести.