Медицинските сестри не вярват на МЗ, че ще имат увеличение на заплатите. Със скандирания "Оставка" започна техният протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им е подкрепено от Националния синдикат на работещите в здравеопазването.

Пари има, но те трябва да бъдат разпределени добре. Това, че заплатите на сестрите не трябва да се увеличават сега поради липса на методика, е абсолютна недомислица. Това мнение изрази Вяра Врагова, показвайки фиш за заплатата си от месец февруари. В него се посочва, че основната ѝ заплата е 680 лева като специалист в Национална лаборатория в "Майчин дом".

И сестрите в училищата искат промяна в условията на труд

И сестрите в училищата искат промяна в условията на труд

Освен исканията за заплати

Всеки министър идва, прави някакви зулуми, и здравеопазването какво да прави - то не върви напред. Ние сме на светлинни години назад от всички, допълни медицинската сестра.

Тя цитира думите на доц. Лъчезар Иванов, според когото болниците не трябва да минават под шапката на държавния бюджет, а трябва да останат търговски дружества. Как иначе ще се краде, ако не са търговски дружества, коментира медикът. По думите ѝ за работещите, които изкарват тези средства, парите все не стигат.

Подадем ли колективни оставки и спрем ли да работим ефективно, системата ще забуксува, категорична беше Врагова. Медицинските сестри обаче не могат да спрат да работят ефективно според нея, защото всички хора зависят от тяхната работа.

"Ние не можем да оставим пациенти, това ни е работата, тяхната работа (на управляващите- бел.реп.) е да се погрижат за нас, а те не го правят", каза медицинската сестра.

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Напускат заради ниското заплащане

Работната група, съставена от експерти от МЗ и медицински сестри по предложение на министър Ананиев според нея няма да сработи, защото "това не е проблем от вчера". Срокът за увеличение по думите ѝ се измества и сега е определен за 1 април, което медицинският специалист тълкува като "майтапчийско" обещание, като акцентира на съвпадението с Деня на шегата.

Основните искания на медицинските сестри се запазват - без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата на всички здравни специалисти, независимо от вида болница, защото работата е една е съща.

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Все повече студенти остават в страната след дипломирането си

На всяко тримесечие увеличават депутатските заплати, защото средната работна заплата в страната се е повишила. "Защо не намериха за нас (пари)", пита още Врагова.

И националният омбудсман Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските сестри. "Аз стоя зад тях не от сега и не от онзи ден, исканията им са напълно справедливи", коментира пред журналисти Манолова. Според нея ръководството на здравното министерство трябва да разбере, че обществото има нужда от тези специалисти, те трябва да бъдат задържани в България и да се направи всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени.

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

В детското отделение две мед. сестри се грижат за 28 деца

Манолова осъди натиска, който се осъществява върху медицинско специалисти заради протестите. Омбудсманът ги определи като срамни действия, излагащи представители на местни власти, тъй като протестът е конституционно право. Манолова призова никой да не пречи на свободното изразяване на мнение и да се има предвид, че това е криминално деяние, когато става дума за препятстването на конституционни права.

Методиката, предложена от МЗ за остойностяване на услугите, за Манолова е добро начало. Хората според нея искат ясно определяне на минимална начална основна заплата. Няма как методиката да не стъпи върху това. Важни са и определянето на работните условия и възможностите за кариерно развитие, уточни тя.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати