Стартовата заплата за медицинските сестри да е колкото две минимални работни заплати за страната - 1120 лева.

Това коментира Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи малко след като на заседание на Министерския съвет бе решено стартовата заплата за медсестрите да бъде 950 лева. За тази цел отпуснаха допълнително 50 млн. лева за увеличение на заплатите на сестрите.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, в ДКЦ-та и в затвори. Да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение", каза Илиева.

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

Очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите

По думите й медицинските сестри държат на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори, и за фелдшерите. Според Илиева не е ясно дали отпуснатите 50 млн. лева ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона, които бяха отпуснати.

"До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места", добави Илиева. Тя е категорична, че в отговор на упражнения натиск върху медицинските сестри, които са протестирали, ще обикалят градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират".

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Предвижда се да получават 560 лева - колкото санитарите

От републиканския бюджет отпуснатите 50-те милиона лева ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването. Целта е да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

От МЗ предлагат увеличение на заплатите им от 1 април

По време на заседанието на МС тази сутрин здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на парите за персонала, която да е справедлива.

Премиерът Бойко Борисов поиска контрол, но така че парите да стигнат до специалистите.

"Да не стане така, както имаше сигнали, в някои болници докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент - на фиша, и. Не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти там, където болниците са натоварени, просто за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други", заяви Борисов на заседанието на МС.