Няма да позволя да мачкат медицинските сестри затова, че си отстояват правата. Това заяви пред медии омбудсманът Мая Манолова по време на протестите на медицинските специалисти в Стара Загора.

По думите ѝ тези протести ще продължат докато бъдат удовлетворени исканията им, а тя е обещала, че ще бъде с тях докрай.

"Този протест не е само за заплатите на медицинските сестри, това е протест срещу цялата здравна система", поясни Манолова.

Тя е категорична, че това, което искат са реформи в здравната система, които да са в ползва на гражданите, пациентите, лекарите и всички работещи.

Според нея са прави да бъдат гневни, защото обещанията, които са им дадени преди изборите, не са се случили.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

Манолова припомни, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обещал, че до 20 април ще има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май да има нова методика за определяне на заплатите на медицинските сестри. Това обаче до думите ѝ така и не се случило. 

"Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв.", подчерта Манолова. 

По думите на омбудсмана това е отказ на министерството на здравеопазването от реформи и решаването на проблеми в здравната система.

"Там е добре организиран хаос, от който парите изтичат", изтъкна Манолова.

Ананиев е готов с методика за заплати в болниците

Ананиев е готов с методика за заплати в болниците

Запознал е Борисов и има политическа подкрепа за увеличение

Манолова подчерта, че е абсолютно недопустим натискът, който ръководители на лечебни заведения се опитва да оказват върху медицинските сестри да протестират.

"Нормално ли е, в уж демократична България да се питаме дали медицинските сестри имат право да протестират или не", запита националният защитник.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова посочи, че не е нито времето, нито мястото да коментира това, но отсече, че със сигурност няма да се кандидатира за кмет на Стара Загора.

По думите на проф. д-р Йовчо Йовчев протестът на медицинските специалисти не е съгласуван за място и час с ръководството на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.

Той обяснява, че не е входирано искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, затова и присъстващите били общо 24. 

Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 - от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в болницата и един - на втори трудов договор в същото здравно заведение.

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Отпускат допълнителни 30 млн. лева за общинските и областните лечебни заведения

Припомняме, че на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Миналият месец, Ананив представи данни, според които в България имасериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков, проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз - БЛС обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест

Медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест

Категорични са, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към ефективни стачки