Медицинските сестри настояват болниците вече да не са търговски дружества. Те излизат на протест на 10 юли вечерта във Варна. Събитието е организирано от Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС) и Инициативен комитет за солидарност с медицинските сестри (Варна).

Протестът е солидарност с исканията на медицинските сестри от цялата страна, които искат свободно и достъпно здравеопазване за всички и достойно заплащане на заетите в тази сфера. 

Ананиев трябвало да изпие горчивата чаша от грешките на предишните здравни министри
Обновена

Ананиев трябвало да изпие горчивата чаша от грешките на предишните здравни министри

Той преговарял с банките за оздравяване на финансовото състояние на болниците

Част от исканията, около които се обединяват медицинските сестри от различни градове и болници в страната:

1. Без търговски дружества в здравеопазването!!! Здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години, мотивират се медиците.

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

4. Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

5. Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд. 

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

От БЛС уважават медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите

Очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите

"Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор", пише в мотивите за протеста. 

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Предвижда се да получават 560 лева - колкото санитарите