Над 150 милиона лева са натрупаните дългове на предишни министри. Аз трябва да изпия горчивата чаша. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Той преговарял с банките за оздравяване на финансовото състояние на болниците. Заради дълговете им тече 10% наказателна лихва. Министърът имал уверение от банките, че ще се водят разговори. 

Болниците да не са търговски дружества, настояват медицински сестри

Болниците да не са търговски дружества, настояват медицински сестри

Организират протест във Варна на 10 юли

Трябва да има визия за развитие на здравеопазването, подчерта Кирил Ананиев. На 15 юли той ще представи здравно-осигурителния модел. По думите му той имал своя визия на къде да вървим. 

Малко над 377 хиляди са жителите на областите Видин, Враца и Монтана към края на 2018 година. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите. Малко над 325 хиляди души са с непрекъснати здравноосигурителни права към 1 юли 2019.

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

В болницата във Враца отварят врати две нови отделения

1354 са медицинските специалисти по здравни грижи на територията на трите области. 19 лечебни заведения се грижат за болничната помощ на територията на областите. Правителството се грижело за всички граждани независимо в кои области на страната живеят.

Няма нужда да се закриват отделения, отсече Кирил Ананиев. Имало нужда да се стабилизират отделенията в болниците в трите области. Проблем е кадровото обезпечаване.

Във Враца ще се възстановяват отделения. Не поставям финансовите условия на първо място, изтъкна здравният министър. За него било важно хората да получат истинска здравна грижа.

Според Нигяр Джафер болното ни здравеопазване очаква решения. Тя попита министърът какво иска да постигне в сектора. Сгрешена е философията на здравеопазването, че най-важен е финансовият резултат. Задълбочаващите се регионални дисбаланси, по мнението на депутатката от ДПС, не могат да са такава пропаст. Най-важният проблем са липсващите медицински специалисти.

С достатъчно на брой лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване, смята шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Най-важното е да очертаем в дългосрочен план, как ще гарантираме услуга, която за съжаление няма как вече във времето да се финансира по отношение на болничната помощ само с оборот на пациенти, изтъкна тя.

Това, което са достигнали лечебните заведения като възможност за осигуряване на финансиране чрез оборот на пациенти, защото на този етап именно с хоспитализации и с прием на пациенти се финансират лечебните заведения, е максимумът, подчерта Дариткова.

По мнението й трябва да се търсят други по-гъвкави механизми, с които да се гарантира от една страна ефективността и качеството на работата на лечебните заведения. Много важно наистина да има гарантирано наличие на специалисти, които при необходимост в малко отстояние от отделния пациент да може да му гарантират услуга, която ще спаси живот или ще подпомогне здравословното му състояние, подчерта шефката на здравната комисия.

Левицата пък иска дебат за здравето. С намерението си и да преструктурира болниците във Видин, Враца и Монтана, закривайки нерентабилните отделения, министърът внесъл напрежение в системата, според червените.

Здравеопазването се вкара в демографска катастрофа на такъв регион, какъвто е Северозападът, според Илиян Тимчев.След като са налице правни норми и финансов ресурс, с които да бъдат реализирани конституционните здравни права на гражданите, вие не го правите, критикува и социалистът Филип Попов. Не желаете, или не ви разрешават?, продължи да пита социалистът. БСП предлага да има защитени болници по места.

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

Те били кръвоносната система на здравеопазването

Припомняме, че вчера здравният министър подчерта, че няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България.

Миналата седмица Ананиев заяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е "минавало и през ума" да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.