Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно на срещата между здравния министър Кирил Ананиев и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана.

Бяха набелязани мерки за укрепването на отделения в лечебните заведения във Враца и Видин, които в момента имат затруднения заради липсата на кадри и все по-малкия брой обслужвани пациенти.

На срещата стана ясно, че по отношение на болницата във Враца не само че няма да се закриват отделения, но дори се предвижда откриването на две нови - за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е да се осигури по-комплексно обслужване на населението.

Медици протестират срещу закриването на отделения в Северозападна България

Медици протестират срещу закриването на отделения в Северозападна България

Притесняват се, че концепцията за реформа на Ананиев не е ясна

По думи на Ананиев се водят разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. Припомняме, в момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори, поради което се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница пък са кадрите. От здравното министерство посочват, че за последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. На срещата беше поставена цел да се подсили и мотивира медицинският персонал, така че болницата да може да извършва по-голям обем дейност. Въпреки че в момента има финансов потенциал, той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал, стана ясно на срещата.

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

Те били кръвоносната система на здравеопазването

Без просрочени задължения работи и лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Планира се и увеличение на възнагражденията.

Припомняме, миналата седмица здравният министър заяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е "минавало и през ума" да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Имало пари за увеличение на заплатите, но те трябвало да се изработят