Още в началото на своята обиколка из лечебните заведения в страната здравният министър Кирил Ананиев заговори за оптимизация на болниците, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Оптимизирането на структурите в МБАЛ-Видин, МБАЛ-Враца и МБАЛ-Монтана ще гарантира комплексно и качествено обслужване на населението в целия Северозападен регион

Ананиев: Болниците вдигат заплатите от 1 юли

Ананиев: Болниците вдигат заплатите от 1 юли

Съотношението санитар, професионалист по здравни грижи и лекар - 1/1.7/2.2

Според Ананиев състоянието на четирите болници, които е посетил днес, е различно. Той беше във Видин, Враца и Монтана, както и в столичната "Св. Анна".

В "Св. Анна" има организация за увеличение на заплатите, заложени в Колективния трудов договор. В Монтана размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в Колективния трудов договор (КТД), каза Ананиев пред журналисти след срещата в Окръжна болница, в рамките на която той запозна ръководителите на четирите лечебни заведения с Методиката за формиране на разходите за персонал. 

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

Необходимо е да има пациенти

Състоянието на болниците във Видин и Враца здравният министър определи като по-тежко. Според него държавата била осигурила пари за повишаване на заплатите в лицето на Националната здравноосигурителна каса и на Министерството на здравеопазването. Проблемът бил, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения.

От министерството били в непрекъснати преговори с кредиторите. Успоредно с това се водят разговори с почти всички банки в страната. Освен оздравителните планове, само по този начин, чрез намаляване на високите лихви, могат да се създадат по-добри финансови условия и болниците да бъдат стабилизирани. 

Кирил Ананиев представя новата методика за заплати пред шефовете на болници

Кирил Ананиев представя новата методика за заплати пред шефовете на болници

Министърът проверява как се харчат парите от МС, МЗ и НЗОК

Заради демографската картина Ананиев смята, че трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области.

Според информацията от МЗ: "Министър Ананиев срещна подкрепата на представителите на регионалните здравни инспекции, регионалните здравноосигурителни каси и директорите на болници от Враца, Видин и Монтана за оптимизиране на медицинското обслужване на територията на региона".

"Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението", обясни още здравният министър.

"Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане", беше категоричен Ананиев.

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

Най-много легла има в Пловдив, Смолян и Плевен

Запитан за облекчаване на процедурата по кандидатстване за лечение на деца, Ананиев отговори, че с шефа на бившия Фонд за лечение на деца Дечо Дечев в най-кратки срокове ще решат какви нормативни промени трябва да направят. Той вече подготвя такива предложения. Ние също работим по своите предложения. Въпросът е действително да облекчим достъпа на децата до необходимата медицинска помощ.

"Пред медиите министър Ананиев поднесе своето извинение към фелдшерите във връзка с допуснатия през седмицата лапсус", допълват от МЗ.

В спешен порядък променят наредби след смъртта на 6-годишната Мими

В спешен порядък променят наредби след смъртта на 6-годишната Мими

Родители се оплаквали от получена противоречи информация

По-рано през деня националният омбудсман Мая Манолова се срещна и с медицинските специалисти от многопрофилната болница от Благоевград. Медицинските сестри казаха, че въпреки обещанията на здравния министър за основна заплата от 950 лева от 1 юни, техните възнаграждения са "скочили" от 580 на 640 лв

Ананиев обяснява от болница на болница как да им стига бюджетът

Ананиев обяснява от болница на болница как да им стига бюджетът

В същото време иска да има и санитарна авиация с 3 до 5 вертолета