Повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако по принцип няма желаещи да се лекуват в нея. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БНР по повод подписания през седмицата анекс към рамковия договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки в педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Той подчерта, че за първи път по средата на годината се променят цени на клинични пътеки, като по този начин пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения. Д-р Маджаров обаче уточни, че това не се отнася за извънболничната помощ като брой направления.

Касата освобождава резерв за по-скъпите клинични пътеки за деца

Касата освобождава резерв за по-скъпите клинични пътеки за деца

С 50 000 лева обезпечават финансово увеличените цени

Запитан дали ще се подобри състоянието на областните и общинските болници от по-високите цени на клиничните пътеки, председателят на БЛС посочи, че Лекарският съюз не разглежда болниците по тяхната собственост или местоположение. Парите наистина се получават, ако има пациенти, ако пациентите изберат да посетят това лечебно заведение, подчерта отново той.

На въпрос дали ще има ново увеличение на клинични пътеки през септември, д-р Маджаров поясни, че това ще се случи само при положение че има икономии.

Той напомни, че в рамковия договор е записано, че ще се проследи какво се случва към 30 август и ако има икономии, те трябва да се разпределят със съвместно решение между Лекарския съюз и Надзорния съвет.

От лятото увеличават цените на недофинсираните клинични пътеки

От лятото увеличават цените на недофинсираните клинични пътеки

По думите на Кирил Ананиев целта е да се подобри финансирането на здравеопазването в страната