Здравният министър Кирил Ананиев тръгва на обиколки в страната, за да обясни на болниците новата методика за определяне на заплатите на медицинския персонал. По този начин ще тестваме как действа методиката, обясни пред медиите той. В момента болниците имат ресурс, който са получили, и с всяка болница щели да проиграят как да разпределят парите, така че да има увеличение на заплатите. Министърът ще носи и таблици за изчисляване на заплатите

Кирил Ананиев представя новата методика за заплати пред шефовете на болници

Кирил Ананиев представя новата методика за заплати пред шефовете на болници

Министърът проверява как се харчат парите от МС, МЗ и НЗОК

Ананиев все пак призна, че ако методиката не се спазва, няма да има санкции. Болниците обаче осъзнавали, че трябва да се търси баланс във възнагражденията. Ще се анализира на кои болници стигат до заплатите по колективен трудов договор и на кои не, както и поради какви причини бюджетът не се стига.

"Методиката няма задължителен характер, но има няколко неща, които искаме на практика ще помогнат за формиране на правилни съотношения - примерно, процентът от общите приходи за съответните болници и могат да отидат за формиране на разходите за персонал, какъв да е максималния размер на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати, какво да е съотношението между фелдшер, специалист по здравни грижи и лекар", каза Ананиев.

Ананиев започва обиколката от Бургас, Варна и Велико Търново.

Министърът каза още, че от Медицински надзор проверяват случая с починалата 6-годишна Мими и очаква резултати тази седмица

НЗОК и ИСУЛ нямат вина за смъртта на 6-годишната Мария, убеден Ананиев

НЗОК и ИСУЛ нямат вина за смъртта на 6-годишната Мария, убеден Ананиев

Здравният министър е категоричен, че двете институции са направили всичко възможно за детето

Мечтата на министъра е да имаме санитарна авиация, за което ще кандидатстваме в новия програмен период. Нашата страна е една от малкото страни, които нямат такъв развит санитарен транспорт, обясни той. Здравният министър иска да успеем да купим между 3 и 5 хеликоптера.

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Нормативните изменения ще бъдат внесени в парламента през есента

Министър Кирил Ананиев награди учениците в конкурса "Посланици на здравето". Кирил Ананиев изрази радостта си, че за втора година награждава участниците от конкурса.

Щастлив съм, че този конкурс се превръща в една добра традиция, изтъкна той. Децата, според него, познават рисковете пред здравословния начин на живот. Вие наистина сте нашите герои, се обърна към наградените деца и младежи здравният министър. Вие давате сигнал на бъдещите поколения, Вие давате вашия заряд, каза още Кирил Ананиев. 

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате

Хаосът в здравната система се създавал от този, у когото е властта