Нямат вина нито НЗОК, нито "Царица Йоанна"- ИСУЛ за смъртта на 6-годишната Мария. Това заяви пред журналисти в НС министър Кирил Ананиев във връзка с трагичния случай с починалото от левкемия шестгодишно момиченце, цитиран от БТА.

По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции. Родителите няма да платят нищо, за съжаление детенцето е било в много напреднала фаза на заболяването и, въпреки грижите на лекарите, се е стигнало до този фатален край, посочи министърът.

Ананиев обаче отбеляза, че от разговорите с болницата и с родителите, с майката на детето, и всички, свързани с проблема, вижда определено забавяне на НЗОК на документите, но не по вина на касата.

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

Предлагат среща с НЗОК за изясняване на проблема

Касата, обясни министърът, е трябвало да получи от ИСУЛ един документ, с който да се посочи каква е цената на медикамента, но понеже той е свършил, направена е нова заявка, която е в други грамажи, и те не са могли да подадат съответно необходимата цена, за да се впише в документацията.

Министърът изрично обаче подчерта, че това не е довело до лишаване на детето от съответната медицинска грижа.

Той припомни, че ИА "Медицински надзор" вече проверява случая, изискани са всички необходими документи.

Според него, вливането на Фонда за лечение на деца в НЗОК само подобрява организацията, превръщането на НЗОК в единна контактна точка, която да осъществява цялостния процес по регистриране, администриране и финансиране лечението на деца.

Не Здравната каса, а ИСУЛ забавил документите на 6-годишната Мария

Не Здравната каса, а ИСУЛ забавил документите на 6-годишната Мария

НЗОК се противопоставя на спекулирането с истината

Припомняме, че вчера, 20 юни от ИСУЛ опровергаха здравната каса за забавените документи. 

Ден преди това стана ясно, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете. За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб".

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", впоследствие детето починало.

По повод смъртта на 6-годишното момиченце председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева заяви, че НЗОК два месеца не е отпуснала лекарства и не е представила свое становище.

По думите ѝ НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение на деца.

Директорът на Здравната каса обяснява казуса с лекарствата за Мими

Директорът на Здравната каса обяснява казуса с лекарствата за Мими

В здравната комисия привикаха д-р Дечо Дечев

В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От НЗОВ призоваха да не се изнася невярна информация, защото това не било в полза на пациентите.

Смъртта на 6-годишното момиченце стана повод за разгорещена дискусия и в парламента. Депутатите се скараха, а от БСП поискаха изслушване на директорите на НЗОК и "Медицински надзор".

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

От пациентска организация "Заедно с теб" с вот на недоверие към Дечо Дечев