Директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяснява случая с починалото 6-годишно момиче пред депутатите от парламентарната здравна комисия, съобщи БНР. Депутатите извикаха Дечо Дечев, както и шефа на ИСУЛ.

Детето имаше остра левкемия, но от Касата забавиха с два месеца доставката на необходимите лекарства. Вчера от НЗОК казаха, че болницата била забавила доставката на медикаменти за лечение на детето. По-рано днес от болницата заявиха, че са спазили всички процедури, и че Касата е забавила доставката на лекарствата. 

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

Предлагат среща с НЗОК за изясняване на проблема

В продължение на две години здравното заведение е поемало цялото лечение на детето, което не се покрива от Касата, а от родителите не са искани пари. При последния му двумесечен престой е от болницата са поискали 14 000 лева. От Касата са заявили, че ще осигурят парите, но са забавили плащането. Според тях от болницата не са предоставили навреме документите. Те сезираха "Медицински одит" да провери случая. От болницата не са съгласни с изнесените данни от НЗОК по случая и имат доказателства.

Според водената преписка смъртта на детето не е причинена от административните пречки, но има много неясноти как се покрива лечението извън списъка на плащаните от Здравната каса лекарства. 

Припомняме, вчера стана ясно, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете. За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб".

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", впоследствие детето починало.

По повод смъртта на 6-годишното момиченце председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева заяви, че НЗОК два месеца не е отпуснала лекарства и не е представила свое становище.

По думите ѝ НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение на деца.

В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От НЗОВ призоваха да не се изнася невярна информация, защото това не било в полза на пациентите.

Смъртта на 6-годишното момиченце стана повод за разгорещена дискусия и в парламента. Депутатите се скараха, а от БСП поискаха изслушване на директорите на НЗОК и "Медицински надзор".

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

От пациентска организация "Заедно с теб" с вот на недоверие към Дечо Дечев

В съобщение до медиите от ИСУЛ заявяват, че процедурата е усложнена и създава напрежение и опасения не само у близките на болните деца, но и сред лекарите.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца  заболяването й се завръща. 

По-рано в парламента бе прочетена от депутата от БСП професор Георги Михайлов, който настоя в директорите на Здравната каса и на Медицинския надзор да бъдат извикани в парламента.

"Като 20 години прекарал съдбата си между тези деца, за мен това не само е нелепо, но и чудовищно. Аз самият съм бил свидетел през последните месеци, след това вливане на отделни агенции в тази мегаагенция за медицински надзор, колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечението", каза проф. Михайлов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова заяви, че има нелечими болести и това не може да бъде използвано политически.