НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение на деца.

Това заяви за news.bg председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева при коментар на случая на починалото 6-годишно онкоболно дете, за което НЗОК два месеца не е отпуснала лекарства и не е представила свое становище. От самите организации алармираха за проблем още при преминаването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса.

Георгиева сравни ситуацията с времето, когато Фондът за лечение на деца функционираше самостоятелно и когато заявления за отпускане на лекарства са били обработвани в рамките на един ден.

"Те просто не могат, трябва да се учат, но докато се учат, децата умират", коментира Георгиева. 

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

Два месеца НЗОК бави лекарства за онкоболно дете

От пациентска организация "Заедно с теб" с вот на недоверие към Дечо Дечев

Тя определи като цинизъм невъзможността заявления да се подават в Районните здравни каси, което създава редица трудности за семействата с онкоболни деца.

Служителите не разбират въпросите. При предишен сигнал на Пенка Георгиева до директора на Дирекция "Лечение в чужбина" д-р Галя Йорданова отново се е натъкнала на проблем с администрацията. "Аз съм физическо лице и ме питат кой отваря мейла на Касата, до този цинизъм се стигна", възмути се тя.

Решението за вот на недоверие към управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, по думите й, е вик за помощ към премиера Бойко Борисов. Според самата Георгиева отстраняването на Дечев няма да реши проблемите с хаоса след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК. Д-р Дечев не е виновен, но той отговаря за този екип, той представи в своята програма закриването на Фонда, припомни тя по отношението кандидатурата на д-р Дечев за управител на Касата. Затова и сега отговорността е негова, посочва Георгиева.

Дори да се опитат да върнат Фонда за лечение на деца, няма кой да работи, защото експертите си намериха друга работа, обясни още председателят на пациентски организации "Заедно с теб".

По отношение предстоящото увеличение на цената на педиатричните клинични пътеки Георгиева смята, че това е само една малка стъпка, но добра, тъй като с това ще се подобри качеството на грижата за малките пациенти. Проблемът на педиатрията у нас отново се оказват човешките ресурси, а с увеличението на пътеките ще се повишат заплатите, коментира Георгиева. Според нея ще могат да се назначат и нови медицински работници.