Здравната каса поема ангажимент до 3 юли ще изпрати предложения до Министерство на здравеопазването, за да се преодолеят трудности при лечението на деца с онкохематолотични заболявания. Предложенията ще бъдат в писмен вид и до Министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването.

Това съобщават от НЗОК след проведена среща с родители и представители на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". В срещата е участвал и управетеля на НЗОК Дечо Дечев.

От Касата обобщават и изводите, направени след разговора с родителите:

  1. Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти.
  2. Необходимо е да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарствени продукти, както и за лечение в чужбина.
  3. Необходимо е да се извърши промяна в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за ползване на обществен ресурс.

Потвърдено е и че родителите могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение за болнична помощ или от родителите.

От Сдружението са обърнали внимание за трудности при подаване на документите, както са посочили конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията.

Възможно е, но не е нормално

Възможно е, но не е нормално

Милена Петкова проследява механизма, по който се лекуват спешни и тежки случаи с деца. Той обаче няма нищо общо с човечността и с... нормалността

Припомняме, че 19 юни, след като бе оповестено, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболното дете, 6-годишната Мими почина.За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", като те поставят под съмнение капацитета на Здравната каса да работи като Фонда за лечение на деца. 

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", впоследствие детето починало. Последна взаимна размяна на обвинения между НЗОК и болница "Исул" за това кой е виновен за протакането на лечението. В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в която опровергават НЗОК за забавените документи.

Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната каса от април месец тази година.