"Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също имат своето място. Не ми е минавало и през ума да затворя областна болница". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев относно преструктурирането на областните болници в Северозападна България. Изказването си той направи по време на Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в България.

Здравният министър уточни, че се водят преговори с банките, за да бъдат подпомогнати болниците с най-сериозни задължения. Министърът обаче подчерта, че здравното министерство финансира не структури и сгради, а лечение. Той увери, че е получил подкрепата на директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана, с които са се разбрали през следващата седмица да анализират състоянието на отделните звена в болниците.

Няма да закриваме работещи отделения, категоричен бе Ананиев.

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Имало пари за увеличение на заплатите, но те трябвало да се изработят

Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти. Това каза още министърът. Той уточни, че тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но ситуацията при общинските структури била доста по-тревожна.

Ананиев напомни част от мерките, предприети от здравното министерство за стабилизирането на финансовото състояние на болниците - Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, увеличените цените на над 120 клинични пътеки и допълнителните средства, отпуснати от Министерския съвет и министерството на здравеопазването.

По негови думи тези действия създават възможност и на общинските болници да получават повече средства, включително и за възнаграждения на медицинския персонал.

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматично до повече приходи в болниците

Необходимо е да има пациенти

Здравният министър заяви, че въпросът с възнагражденията на медиците, които работят в училищата, детските градини и яслите, ще се обсъжда при разработването на проектобюджета за 2020 г. Той напомни и че Министерският съвет е отпуснал 20 334 хил. лв. за общо 71 лечебни заведения, които осъществяват болнична дейност в труднодостъпни и отдалечени райони на страната.

Увеличението на цените на клиничните пътеки пък щяло да доведе до нарастване на приходите на общинските болници с над 6 млн. лева по негови думи.

Министърът изтъкна, че благодарение на предприетите мерки приходите от лечебна дейност на общинските болници през 2019 г. са увеличени с близо 40 млн. лева, което дава възможност за увеличение на заплатите на персонала.

Ананиев обяснява от болница на болница как да им стига бюджетът

Ананиев обяснява от болница на болница как да им стига бюджетът

В същото време иска да има и санитарна авиация с 3 до 5 вертолета