"Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри." Това заяви пред БНР Мая Илиева, която е една от организаторките на протестите на медсестрите.

Илиева коментира, че няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато.

Поради това от утре в Троян започва ефективна стачка на сестрите.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

Илиева: "Това е измиване на ръце от страна на Министерството на здравеопазването. Методиката обхваща само общинските и държавните болници, което не означава, че това са всички структури в здравеопазването. Тези, които не получават клинични пътеки и не работят с тях, няма да имат увеличение никога". Тя уточни, че има много медицинските сестри, които са извън тази сфера. Според нея тази методика е хвърляне на прах в очите.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

Тя обясни и че недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Новата методика била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Ананиев не дал на сестрите да прегледат методиката.

"Казаха, че ще бъде тествана и до 10 май ще ни извика на среща. Вече сме 25 юни, а още не ни е извикал на среща", разкри сестрата.

По думите ѝ тогава министър Ананиев е разбрал, че под негова юрисдикция са домовете за медико-социални грижи: "Той не е наясно с някои структури в здравеопазването", каза още Илиева.

Илиева уточни, че методиката е разработена от експерти в МЗ и е съгласуване с Българския лекарски съюз, които нямат отношение към медицинските сестри. "Затова искаме да имаме отделна съсловна организация, която сама да си договаря тези условия, а не да разчитаме на БЛС", завърши организаторката на протеста на сестрите.

Пореден протест на медицински сестри в Пловдив

Пореден протест на медицински сестри в Пловдив

Подкрепят сестрата Мая Илиева от София, която била заплашвана