Медицински сестри в Пловдив излязоха на пореден протест пред сградата на местната управа, информира БНТ. Те бяха подкрепени и от свои колеги от Карлово.

Протестиращите подкрепиха медицинската сестра от София Мая Илиева, която е станала обект на натиск. Освен това сестрите се обявиха за отмяна на търговските дружества в болниците, достойни условия на труд и обещаното от правителството увеличение на заплатите, което според тях не е изпълнено.

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате

Хаосът в здравната система се създавал от този, у когото е властта

"Имаше срокове, сроковете минаха, сега определиха нови срокове, беше първи юни, сега казаха септември, коя година, ние се изморихме да чакаме. Истината е, че ние сме вече психически и физически изморени. Не става, просто е много трудно. В моето отделение има 5 свободни щата за медицински сестри и нито една молба за започване на работа", заяви сестрата от Пловдив Йорданка Кацарова.

Тя ясно посочи, че подкрепя колегата си от София Мая Илиева. Според Кацарова спрямо Илиева е упражнен психически тормоз и заплаха за уволнение. "Тя е човекът, който доблестно застана, поведе ни, изработихме заедно исканията си и сега в един момент е притисната до стената и затова сме излезли тук, поради невъзможност да отидем в София", каза още Кацарова.

Нейната колежка от Карлово Даниела Икимова подкрепи думите ѝ. Според Икомова обещаната промяна всъщност я няма. Отгоре казвали, че парите са преведени, а всъщност заплатите били същите. "Исканията са ни да се увеличат заплатите, естествено затова, защото работим на 600 лева, 630, което е безумно унизително за труда, който полагаме и спасяваме човешки живот", допълни медицинската сестра.

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Възнаграждението да е колкото две минимални заплати за страната