Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отхвърли спекулациите на омбудсмана Мая Манолова за възнагражденията на медицинските специалисти, както и обвиненията, че "парите изтичат". В свое писмо до обществения защитник той подчерта, че болниците са търговски дружества, поради което той не разполага с правомощия да увеличава заплатите на медицинския персонал.

Ананиев обясни, че може единствено да защити допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност, което вече е направил.

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Възнаграждението да е колкото две минимални заплати за страната

Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари - предназначени основно за общински и областни болници, посочва се още в писмото.

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

По думите ѝ протестите не са само за заплатите, а срещу цялата здравна система

Здравният министър увери Манолова, че отпуснатите с решение от 10 април средства, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти със заплатите им за юни и юли. По негови думи този ресурс ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност.

Ананиев изтъкна и че обещаната методика вече е готова и я е представил пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване.

Той категорично отрече твърдението на омбудсмана, че "до 20 април тази година ще има нови проекти на закони за съсловните организации".

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих, обясни министърът, завършвайки с думите, че няма да иска от Манолова извинение за "хаоса, който създава в системата".

Припомняме, на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз - БЛС обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

Медсестрите не вярват на МЗ, предложението било майтапчийско

От МЗ предлагат увеличение на заплатите им от 1 април