За консолидация и приватизация на болници в България призова пред bTV експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков.

"България има 360 болници за 7 милиона души, а в Унгария са 165 за 10 милиона и в Чехия - 10 милиона имат 200 болници", даде пример Шарков.

По думите му допълнителните пари за болниците били предоставени по определени клинични пътеки, защото иначе щели да се считат за държавна помощ. 

Властта налива 86 млн. в здравната система, но не само за медсестрите

Властта налива 86 млн. в здравната система, но не само за медсестрите

Кирил Ананиев не смята, че е сгрешил и няма да подава оставка

"Централизирано е много трудно да бъдат отпускани средства за целева помощ към определено болнично заведение от държавния бюджет за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, защото болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага така. Това противоречи на правилата на ЕС и може да бъдем санкционирани", обясни Шарков.

От Здравното министерство са направили така, че парите да минат през определени клинични пътеки, с които оперират определени общински болници, поясни отново той.

Според него това е обяснението за разминаването и вариациите в размера на сумите, които здравният министър Кирил Ананиев заяви, че са отпуснати за болниците

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Пренасочването на парите през клиничните пътеки ни вкарва в един порочен кръг, признава Шарков. Дори да бъдат отпуснати тези средства по тези пътеки, общинските болници трябва да съберат достатъчно пациенти, за да ги получат.

"Вътрешнопациентският туризъм" не позволява усвояването на тези пари, защото хората предпочитат да отидат в по-реномирани болнични заведения, уточни Шарков. Според него като цяло моделът е сбъркан и причината за това е големият брой болници.

"200 болници у нас са публични - 130 общински и 65 държавни, а останалите са частни. В общинските болници заплатите са ниски, защото няма достатъчно пациенти, тъй като те отиват към други болници", твърди Шарков. Според експерта се влошава качеството на здравеопазването, което предлагат общинските лечебни заведения.

"Самите пациенти проявяват неразбиране, че не е необходимо на всяка крачка да има болница, защото тази болница няма да им предложи достатъчно качествени медицински услуги и това неразбиране трябва да се промени", допълни Аркади Шарков.