Заплатите на медицинските работници са повишени чрез три механизма, заявиха от Министерство на здравеопазването за БНР по повод обявения нов протест на медицинските сестри. Припомняме, че той отново ще бъде за по - високи заплати, защото исканията им не са били удовлетворени.

Според министерството, протестът е прибързан и най-рано през септември може да се прави заключение за забавено увеличение на възнагражденията.

Медицинските сестри продължават протестите

Медицинските сестри продължават протестите

Нито едно от досегашните им искания не е изпълнено

От МЗ припомнят, че според методика за формиране на разходите за персонал, изготвена от здравното ведомство, увеличението на заплатите в част от областните болници трябва да бъде между 150 и 200 лева от първи юли, като ръководствата преценяват как да бъде разпределено.

От ведомството бяха категорични още през месец юни, че увеличение от две работни заплати, каквото е искането на протестиращите медицински работници, е невъзможно, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. Целта е да се постигнат нивата, предвидени в Колективния трудов договор, а средните брутни работни заплати в 9 от проверените областни болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи", припомнят още от министерство на здравеопазването.

Отново излъгаха медицинските сестри; Щом послъгваме Европа дори за жертвите на пътя...

Отново излъгаха медицинските сестри; Щом послъгваме Европа дори за жертвите на пътя...

България лъже Евростат за данните, свързани с жертвите на пътя

Вторият начин за увеличаване на работните заплати е чрез Наредба № 3, с която болниците се финансират за извършена дейност извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По този ред държавните и общински болници получиха допълнителен финансов ресурс от 30 милиона лева, по голямата част от който беше насочена към увеличаване на възнагражденията.

Третият механизъм е чрез повишаване на цените на повече от 120 клинични пътеки от първи юли.

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите