"Дума":

Отново излъгаха медицинските сестри

Медицинските сестри пак останаха излъгани за заплатите си. Все още те масово не са получили обещаното увеличение. Оказа се, че чаканият ръст бил насрочен евентуално за след септември. Това става ясно от писмо на Министерството на здравеопазването. В него обаче не се уточняват нито крайният срок, нито причините за отлагането. В момента сестрите получават между 590 и 620 лв. Само на няколко места се появиха информации за увеличение на заплащането със 100-200 лева.

"Министерството на здравеопазването ще продължи да следи и да анализира равнището на достигнатите възнаграждения в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, като по-съществени промени се очакват след отчета за деветмесечието", се казва в писмо на ведомството.

Неколкократно здравният министър дава обещания за допълнителни пари за здравните специалисти, като срокът непрекъснато се удължаваше. В последните месеци здравните работници излизаха на редица протести, а за 11 септември са обявили национален протест.

В подписания в края на миналата година Колективен трудов договор се предвиждат заплати от 950 лв. на медицински сестри, фелдшери, акушери, лаборанти.

"Сега":

Щом послъгваме Европа дори за жертвите на пътя...

България лъже Евростат за данните, свързани с жертвите на пътя. Това разкритие направи само преди няколко дни Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който изкарва години в МВР, част от които беше шеф и на столичната пътна полиция. Той даде драстичен пример от данните на европейската статистическа агенция за България. В тях например в рубриката загинали мотористи е записано "нула". Веднага след това Милчев показа статистиката на самото МВР, в която в същата тази графа е отбелязано числото "6". Той даде да се разбере, че дори само това е достатъчно, за да се поставят под съмнение и всички други данни.

"Монитор":

НАП сгащи за незаконен половин милион бащата на БГ мафията

Бащата на българската мафия и задкулисие Иван Костов изгърмя по модела на Ал Капоне, след като данъчните го сгащиха за незаконен близо половин милион. Маститата сума с неясен произход е лъснала при ревизии на данъчните, стартирали преди 2 - 3 години, а новината дойде от самия Командир, който в добре режисирано интервю в ефира на bTV се опита да си осигури медиен щит срещу бъдещи действия на разследващите у нас. При това подпомаган от водещия, който удобно го остави да си лее защитната теза, без да му зададе каквито и да било неудобни въпроси.

Незаконната сума не е случайна - тя е част от няколко имотни сделки за 1.1 млн. лева, с които Костов и жена му Елена са напазарували над 500 дка в Златна Добруджа точно преди да бъдат обявени плановете да се дупчи там за шистов газ. Скандална идея, спряна след протести и референдум на живеещите в житницата на България.

"Дневник":

Крадат ли се електрическите тротинетки в София

"Очакваше се" беше най-често срещаният коментар, когато във вторник вестник "Монитор", а след това и други медии излязоха със статия за откраднати тротинетки, едва няколко дни след като компанията за споделяне Lime влезе на софийския пазар с няколкостотин превозни средства. Според "Монитор" за по-малко от пет дни са били откраднати поне 15 електрически тротинетки, или около 10% от първоначално пуснатата флотилия на Lime. Компанията обаче казва друго.

"През изминалите дни имаше опит за кражба на 2 електрически тротинетки, но благодарение на бързата реакция на полицията и нашето съвместно сътрудничество те бяха намерени", коментираха от компанията пред "Капитал". Отговорът е в директен разрез с вече придобилата популярност информация в интернет, че има масово кражби на електрически тротинетки, както и че някои от тях са с изтръгнати GPS системи.

Кражбата на тротинетки е до голяма степен загуба на време. Те нямат бутон за включване и изключване, така че да се карат без софтуер и извън мрежата на Lime, а и са правени по специален дизайн на компанията - това означава, че частите им не могат да бъдат използвани за нещо друго.