Десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане.

Трябва да има точно определени правила, заяви Мая Илиева, медицинската сестра, която бе от организаторите на протестите през пролетта и бе уволнена от частна болница. Искаме гарантиран минимум, който да бъде гарантиран за медицинските специалисти, подчерта тя. Тази основа не трябва да зависи от това в коя болница се започва работа и в кой град е тя. Илиева иска заплащането да е достойно за стажа на сестрите и за работата, която вършат.

Заплащането им не трябва да е подигравка според протестиращите. Над тази стартова заплата трябва да има надграждане. Задължително е тези, които работят в тежките сектори, които работят извънредно, да бъдат по-добре платени, иска Илиева.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

Две минимални работни заплати искаме да стане стартовата заплата, подчерта тя.

Сестрата от Сливен Дима Димитрова е тук, за да подкрепи колегите си. Тя е с 15 години стаж в здравеопазването. Искаме подобрение на условията на труд, каза тя. Димитрова иска министърът да изпълни обещанието.

Сестрите развяваха знамена и носеха плакати с призив: "До къс нощен труд за жълти стотинки", "Искаме промени, не искаме подаяния", "Да" на достойния труд, "Да" на достойното заплащане, "Да" на милосърдието, "Не" на търговията със здраве".

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.