На Световния ден за достоен труд - 7 септември, синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, организират национален протест в столицата.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари, припомня БНР.

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

Организаторите на протеста от смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване". Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста, поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.