Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред Министерски съвет, нахлуха в Комисията по здравеопазване със свирка.

Те се заканват да спят в Партийния дом, където се провежда комисията. Депутатите обаче приключиха заседанието си за 5 минути и сестрите останаха сами, седнали на парламентарните столове.

Протестът им се оглавява от мед.сестра Мая Илиева. По думите им са дошли, за да се видят с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който обаче не дойде на комисията, тъй като му предстои пътуване до Брюксел.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

На въпрос на news.bg, какво смятат да правят, те отговориха: "Ще стоим тук, и ако се наложи ще спим тук, на топло. Навън на студа от 5 дни никой не е дошъл да ни види".

От разказа им стана ясно, че са имали среща на 26 февруари с министър Ананиев и той обещал да приеме исканията им на 1 март, така обаче не се и появил.

"Не му искаме оставката и вече не искаме среща с него", категорична бе Мая Илиева. "Г-н Ананиев обеща, че ще дойде на палатката, на нас ни омръзна вече", каза Илиева.

В сградата тя бе с още пет от протестиращите сестри, които обясниха, че ще стоят, докато охраната ги изгони от сградата.

Година по-късно медсестрите отново излизат на национален протест

Година по-късно медсестрите отново излизат на национален протест

Демонстрациите започват на 1 март пред "Пирогов"

Заседанията са публични и сестрите твърдят, че са влезли в сградата и на Здравна комисия безпроблемно.

Протестиращите сестри имат няколко искания - да е защитена професията им, както на учителите, да се вземат минимум две минимални работни заплати още при назначаването им, да не са болниците търговски дружества и да не се зависи заплатата им от брой пациенти, заплащане на нощен труд 3 лв. на час и смяна на категорията от трета на втора.

"Това, което ни изкара от обувките, е неглижирането на проблемите ни почти година. Тези хора си мислят, че ние сме интериор. Здравният министър много добре знае какви искания имаме. Казахме, че повече няма да се срещаме с когото и да било", обясни в заключение Мая Илиева.

"Просто ще си стоим тук, докогато трябва и ще видим какво ще стане", категорични бяха сестрите.

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март миналата година медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.