Пореден протест пред Народното събрание.

Причината е предстоящото гласуване и на второ четене на промените в Изборния закон, съобщава bTV.

Мая Манолова от "Изправи се.БГ",която е на протеста, гласуването е трябвало да е само машинно, а не както е сега и с бюлетини, и с машини.

По нейни думи депутатите ще удължат и срока за доставка на машини, но не за да бъдат купени или наети, а точно поради обратната причина - за да не могат да бъдат купени или наети, тъй като срокът, който депутатите записват за сертифициране на машините, е месец и половина.

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ
Обновена

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ

Парламентът все пак успя да събере кворум

Според Манолова машинното гласуване ще се обезсмисли напълно, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след гласуването с машина.

Тя обясни, че отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Според нея фактът, че човешка ръка ще пише протоколите, дава възможност за манипулация и фалшификация на вота.

Манолова изтъкна и че се променят протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на изборите.

Припомняме, на извънреден брифинг в НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че днес ДПС няма да се регистрира в зала за Изборния кодекс именно заради машинното гласуване и хаосът, който то създавало.

Миналия месец ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване. Именно темата за машинния вот стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

"За" бяха 98, а 72 бяха "против"