ДПС поиска да може да се агитира на майчин език. Според движението българският език е официален, но не единствен.

Спор в пленарна зала възникна и за машинния вот. Левите настояват за въвеждане на такава система, тъй като машинният вот гарантирал честни избори. Евгени Будинов от ГЕРБ излезе и обясни, че било извратено левите да говорят за честни избори, особено след избора на лидер от последните дни.

"Лукашенко с пола... Крадецът вика "Дръжте крадеца", репликира Смиляна Нитова от БСП. Най-лошото е да се смеси машинен вот с гласуване с бюлетина, според Крум Зарков. Машините имат смисъл, ако са ексклузивни според него.

Александър Иванов от ГЕРБ обясни, че едва 26% са гласували с машина. Останалите избирателите са предпочели хартиената бюлетина.

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ
Обновена

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ

Парламентът все пак успя да събере кворум

Страхотен хаос с изборните комисии при смесен вот прогнозира патриотът Славчо Атанасов. Затова, по мнението му, депутатите трябвало да се спрат на единия вариант.

За Рамадан Аталай от ДПС управляващите били по-голяма пандемия от Covid-19.

В крайна сметка депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване - и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере - машина или урна.

Преди това депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО в бюлетините да няма номера на партиите и коалициите. Те поспориха и за комуникацията с медиите в новата пленарна зала. 

Най-разгорещени обаче бяха дебатите именно по отношение на машинния вот. Обстановката се нажежи дотам, че Крум Зарков обяви, че в залата се чува грухтене.

Депутатите си грухтят в пленарна зала заради изборните правила
Обновена

Депутатите си грухтят в пленарна зала заради изборните правила

Европейците ни гледат като извънземни, предупреди Тома Биков

Днес кворумът беше на косъм, след като на извънреден брифинг в НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че днес ДПС няма да се регистрира в зала за Изборния кодекс заради машинното гласуване и хаосът, който то създавало.

Освен ДПС социалистите също не се регистрираха за днешното заседание. Това обаче не спъна мнозинството. След като се събра кворум, червените все пак влязоха в зала.

Депутатите от "Воля" пък влязоха с тениски с надпис " Аз съм Марешки". Причината е 4-годишната ефективна присъда за лидера им Веселин Марешки от апелативния съд.

В тази връзка социалистите настояха Марешки да се оттегли като заместник-председател на НС.

БСП иска оттегляне на Марешки като заместник-председател на НС

БСП иска оттегляне на Марешки като заместник-председател на НС

Според социалистите това Народно събрание е в политическа кома

След като депутатите гласуваха удължаване на пленарното заседание до приемане на правилата за гласуване, ГЕРБ пък поискаха да се прекъсне заседанието. Това стана след скандала с протестиращите на входа на Народното събрание и дадената почивка, в която председателят на парламента Цвета Караянчева даде кратък брифинг.

Антон Кутев от БСП излезе на трибуната, недоумявайки защо управляващите искат прекъсване, след като именно те настояха да се заседава до приключване на Изборния кодекс.

109 депутати гласувата "за" прекратяване на работния ден, 78 бяха "против", 2 гласуваха "въздържал се". Работата си по кодекса депутатите ще продължат утре.