ГЕРБ и сателитите им нанасяли удар срещу удар срещу парламентаризма. Това стана ясно от думите на Кристиан Вигенин. Присъдата срещу Веселин Марешки нанасяла пореден удар върху НС.

Това Народно събрание е в политическа кома, смята той. Тази присъда е петно върху българското Народно събрание, убеден е Вигенин.

Социалистите искат Веселин Марешки да се оттегли като заместник-председател на парламента. С тропане по масите от "Воля" реагираха на това предложение. Затова Вигенин посочи, че ако "Воля" не искат сами да го оттеглят, то Цвета Караянчева да го оттегли.

Левите припомниха, че при такъв ход политическите сметки можело да не излязат. Днес без "Воля" нямало да има заседание, както изтъкна той.

БСП очаква реакция от "Воля" и от ГЕРБ за ефективната присъда на Веселин Марешки. Намираме се в изострена политическа обстановка, включи се и Валери Жаблянов. Той очаквал обяснение от Цвета Караянчева по казуса с лидера на "Воля". Именно тя трябвало да даде решението. Няма защо да се криете, обърна се социалистът към парламентарния шеф. Жаблянов поиска тя да поеме отговорност.

Долу ръцете от Марешки, зоват хората му в парламента

Долу ръцете от Марешки, зоват хората му в парламента

"Кой се страхува "Воля" да е силна?", питат депутатите му

Кръстина Таскова от "Воля" излезе на трибуната и изтъкна, че партията защитавала всяка несправедливост. Цвета Караянчева трябвало да защитава не само Марешки като заместник-председател на парламента, а и като бизнесмен, който плащал данъци.

Припомняме, депутатите от "Воля" се явиха на днешното заседание с тениски с надпис "Аз съм Марешки" в подкрепа на своя лидер. От партията настояха българските граждани да не се поддават на манипулации и заявиха, че "Воля" не са патерица на властта.

Преди дни стана ясно, че Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество. Освен това бу беше наложена и глоба от 8 000 лева.

Депутатският имунитет на Веселин Марешки беше искан неколкократно през годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от "Воля". Няколко дни по-късно лидерът на "Воля" и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от "Воля".

Марешки обеща, че ще покаже документи, доказващи невиността му

Марешки обеща, че ще покаже документи, доказващи невиността му

Трета инстанция ще реши дали лидерът на "Воля" ще влезе в затвора