Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители.

Това са:

- Веселин Марешки - лидер на ПП "Воля" и зам.-председател на Народното събрание;
- Кръстина Таскова, депутат от "Воля";
- Пламен Христов, депутат от "Воля";
- Елена Йончева, депутат от БСП;
- Георги Михайлов, депутат от БСП;
- Борис Кърчев, народен представител от ПП "ГЕРБ".

Мотивите на Цацаров за снемането на имунитета на депутатите касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство спрямо споменатите на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията.

БСП остава зад ярките си остриета въпреки искания им имунитет

БСП остава зад ярките си остриета въпреки искания им имунитет

Нинова смята, че са предизвикали прокуратурата заради изказвания

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си.

Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.

Малко след това герберът Борис Кърчев също заяви, че ще даде имунитета сиТой нямал неплатени данъци и не се притеснявал.
"Никога не съм се крил зад този имунитет, щастлив съм, че ще го дам", 

"Воля" жертва на двама изверги

"Воля" жертва на двама изверги

Искат им имунитета заради сменен член от НК

Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов:

Главният прокурор иска снемането на имунитета на тримата по досъдебно производство, започнало в Окръжната прокуратура във Варна. Спрямо тях са повдигнати и предявени обвинения за изнудване - престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК.

По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага.

Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление.

Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента.

Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД - Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения - да закупуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД, при неизгодни за тях условия (по-високи цени спрямо другите доставчици), информират от държавното обвинение.

Спряха дело за побой и изнудване срещу Марешки

Спряха дело за побой и изнудване срещу Марешки

Заради депутатския му имунитет

Елена Йончева:

Цацаров иска имунитета на Йончева за пране на пари, и то в особено големи размери - престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК.

Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление - за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от "КТБ" АД и прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид" - действителните права върху парични средства на "КТБ" АД в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление, като случаят е определен като много тежък.

В хода на разследването е установено, че на 17 април 2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид", юридическо лице с правно организационна форма - дружество с ограничена отговорност и с наименование "Офроуд" ООД.

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев
Обновена

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев

Йончева отвръща на удара на ГЕРБ със съдебно дело

На 20 април 2012 г., представляващите "Далий Трейдинг Лимитид" също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД - 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите - "Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитид" - при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5 000 лева.

Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът "Авторска телевизия" ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5 000 лева.;

- съдружникът "Далий Трейдинг Лимитид", срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд "Резервен" на "Офроуд" ООД. "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД.

На 20 и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид".

Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, информират от прокуратурата.

Делян Добрев пита Елена Йончева съдружник ли е на Цветан Василев

Делян Добрев пита Елена Йончева съдружник ли е на Цветан Василев

Той чувства Йончева като най-големия специалист по фалшивите новини

Георги Михайлов:

Главният прокурор иска имунитета на Михайлов за причиняване на умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел "Икономическа полиция" на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31 май 2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв.

В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07 май 2015 г. - 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение, информират от държавното обвинение.

Главният прокурор ощастливи гербер, искайки му имунитета

Главният прокурор ощастливи гербер, искайки му имунитета

Борис Кърчев бил чист

Борис Кърчев:

Обвинител номер 1 иска имунитета на гербера за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление. Престъплението - че през месеците юни - юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание - отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от "КТВ" ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24 март 2005 г. до 24 август 2016 г. е бил Борис Кърчев.