Осъдиха лидера на "Воля" и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, съобщава БГНЕС.

Решението е на Варненския апелативен съд, а присъдата е за рекет и изнудване.

Освен това на Марешки е наложена глоба от 8 000 лева.

За Красимира Колева съдът определи 3 години и половина по същото обвинение, както и глоба от 6 000 лева.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец сума в размер на 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Варненски бизнесмен обвини Марешки в изнудване и рекет

Варненски бизнесмен обвини Марешки в изнудване и рекет

Асен Миланов е наемател на варненската пицария

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част - без уважение остават гражданските искове: 40 000 лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди, и 14 838,37 лв. - за увредено имущество.

Припомняме, депутатският имунитет на Веселин Марешки беше искан неколкократно през годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от "Воля". Няколко дни по-късно лидерът на "Воля" и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от "Воля".

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Прокуратурата трябва да разпита над 80 лица в цяла България според Арнаудова