Делото срещу народните представители от "Воля" Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма да приключи скоро. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.

Пред прокуратурата предстоят много действия по делото. Трябва да се разпитат повече от 80 лица, посочи Арнаудова. Тя допълни, че за да се убеди съда в това, че лицата всъщност са извършили престъпление, първо трябва да се установи всяко отделно изпълнително деяние - става въпрос за мащабна дейност на територията на цялата страна.

Припомняме, в петък, 23 юни, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на трима народни представители от "Воля" - председателят Веселин Марешки и депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията на Цацров се основаваха на доказателства за изнудване от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано на 12 декември 2014 г.

Сотир Цацаров иска имунитета на Марешки

Сотир Цацаров иска имунитета на Марешки

За заплахи срещу 7 собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София

Малко по-късно чрез същия ден Кръстина Таскова и Пламен Христов доброволно се отказаха от имунитета си. Двамата обявиха това свое решение на брифинг в парламента.

По-рано днес Таскова посочи, че няма проблем да се откаже от имунитета си. По думите ѝ действията на прокуратурата са вид "акция" срещу парламентарната група на "Воля", защото партията успяла да прекара няколко закона срещу картелите за краткия период, в който парламентът заседава.

Таскова няма проблеми да се откаже от имунитета си

Таскова няма проблеми да се откаже от имунитета си

Намирала действията на прокуратурата като целенасочена акция срещу "Воля"

Арнаудова обясни, че разследването срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства под формата на специални разузнавателни средства - СРС-та. Тези средства били позволени за разследването на Марешки за заплахи спрямо други собственици на аптеки, но по друго обвинение - за рекет и побой.

Според Арнаудова собствениците на аптеки са били изнудвани да закупуват лекарства от точно определен доставчик. В противен случай в близост до обектите им били поставяни т. нар. "наказателни аптеки", в които лекарствата се продавали с 10% по-евтино. По този начин, чрез дъмпингови цени, собствениците на аптеки били принуждаване да продадат бизнеса си или да закрият обектите си. По думите не Арнаудова аптекарите били и рекетирани чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата.

Проверки, наказателни аптеки и заплахи – бизнесът на Марешки според прокуратурата

Проверки, наказателни аптеки и заплахи – бизнесът на Марешки според прокуратурата

През 2013 г. са отнети 11 лиценза след намеса на депутата-бизнесмен

Според данни на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2014 година са били отнети 13 лиценза на аптеки. Основните констатирани нарушения били свързани със санитарни и строителни изисквания, които аптеките не изпълнявали.

По думите на говорителят на главния прокурор доказателствата сочат, че Марешки, Христов и Таскова са действали в съучастие при извършването на престъплението. Според прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна имало и съмнения за наличие на организирана престъпна група (ОПГ), поради което делото било изпратено първоначално в Специализираната прокуратура. Делото обаче било преместено заради липса на доказателства. Арнаудова отбеляза, че ако в хода на делото се установят доказателства за наличието на ОПГ, то делото ще бъде върнато в Специализираната прокуратура.

Според Арнаудова е възможно и други лица да се участвали в престъплението.