Аптекари били заплашвани, че ако не прехвърлят собствените си дружества на дружеството, собственост на Веселин Марешки, до обектите им ще бъдат отворени "наказателни аптеки".

Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Имало аптекари, които вече са прехвърлили собствеността си, поясни говорителят на главния прокурор.

Сотир Цацаров иска имунитета на Марешки

Сотир Цацаров иска имунитета на Марешки

За заплахи срещу 7 собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София

Припомняме, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров е внесъл искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

В края на 2011 г. Марешки решил да наложи монопол за лекарствените продукти в страната и да използва свои служители.

За една част от градовете отговаряла Кръстина Таскова, за друга част - Пламен Христов, а за трета част градове - самият Марешки.

През есента на 2012 г. за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата бил назначен лекар, който е съпруг на негова служителка. Той назначил в агенцията множество служители, които не притежавали необходимия ценз. Арнаудова посочи, че въпросните имали опит в супермаркети, бензиностанции, магазини за мобилни услуги.

"Марешки имал възможност да упражнява административен натиск върху аптекарите", подчерта Арнаудова. По думите й, тези "висококвалифицирани" служители били пращани да извършват проверки. През 2013 г. са отнети 11 лиценза на аптеки заради това, че не отговаряли на изискванията.

Следвала среща с Марешки. От аптекарите се искало да прехвърлят собствеността си на дружеството, собственост на Марешки, разказа още Арнаудова. "Ако лицето не се съгласи, следвала заплаха, че до обекта им ще бъдат отворени наказателните аптеки на Марешки", допълни говорителят на главния прокурор.

По думите й, Марешки създал и групи от хора, които правели "агресивна кампания пред аптеките на изнудваните аптекари". Момичета и момчета изтегляли клиентите и ги водели в аптеките на Марешки.

Арнаудова разказа за още една схема, по която работили тези хора. Става въпрос за фирма-склад, управлявана от Пламен Христов. "Отправяни са заплахи, че ако не зареждат лекарства от този склад , до тях ще отворят т.нар наказателни аптеки", подчерта Арнаудова.

Макар и с минимален процент, цените на тези лекарства били по-високи от цените, които предлагали другите дистрибутори в страната.

 Припомняме, по-рано през деня Кръстина Таскова и Пламен Христов доброволно се отказват от имунитета си. Двамата обявиха това свое решение на брифинг в парламента. 

Пламен Христов припомни, че все пак един път вече лидерът на "Воля" се е отказал от имунитета си. Христов заяви, че е работил с Марешки вече 15 години и не веднъж са били обект на атаки.