На площад „Св. Александър Невски" се състоя тържествена церемония по издигането на националния флаг, посветена на 129 години от освобождението на България от османско робство.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Георги Първанов прие строя на Националната гвардейска част.

Националното знаме бе издигнато под звуците на националния химн и с 20 тържествени оръдейни салюта.

След това пред Паметника на Незнайния воин бяха положени венци и цветя и с едноминутно мълчание бе отдадена почит към подвига и саможертвата на отдалите живота си за свободата и независимостта на България.

Церемонията по издигането на националния флаг приключи с тържествен марш на Националната гвардейска част, приет от президента Първанов.

Накрая площадът бе огласен от тържествен звън на църковните камбани на Катедралния храм „Св. Александър Невски".

На тържеството присъстваха министри от кабинета, висши военни, политици, народни представители общественици, както и представители на чуждестранния дипломатически корпус.

Тържества по повод националния празник се провеждат в цялата страна. В Монтана честванията започнаха с ученическо шествие, а на Паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя, съобщава БНР.
Заупокойна молитва за загиналите за освобождението отслужи митрополит Гаврил в Катедралния храм "Св. Троица" в Ловеч.