Българското външно министерство да не допуска визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. За това настоява ВМРО. Очаква се Чавушоглу да пристигне у нас за „честванията“ на годишнини от т.нар. „Възродителния процес“ на 26 и 27 декември.

Партията на Красимир Каракачанов припомня, че жертви на тези събития са станали 7 души. Турция обаче продължавала да внушава, че в България е извършен „геноцид”. Толкова са и жертвите на органите за сигурност, да не говорим за убитите майки с деца от варварския терористичен акт във влака на гара Буново, отбелязват от партията.

ВМРО иска да знае кога Турция ще признае геноцида над българското население в Тракия, извършен от редовна турска армия през 1913 година, известен като „разорението на тракийските българи“. Тогава над 150 000 българи са прогонени от Източна Тракия, а десетки хиляди са изклани.

Воеводите питат и кога Турция ще изплати милионите долари, дължими компенсации на наследниците на тези българи, които самата тя е признала ясно по силата на Ангорския договор.

Партията призовава външното ни министерство да действа твърдо и спокойно, а министър-председателят категорично да отхвърли всякакви опити за турска дестабилизация на България.

Хората на Каракачанов намират посещението на турския първи дипломат за открита провокация по време на празниците за Рождество Христово. Това се случва и в момент, в който Турция открито нарушава неприкосновеността на териториалните граници на суверенни държави, като Ирак и Сирия и неприкрито се меси във вътрешните работи на Гърция и България, изтъкват от ВМРО.

Припомняме, край Тюркян чешма и в Момчилград се очакват хиляди, а пред тях вероятно ще говорят Лютви Местан и Чавушоглу.

ВМРО предупреждава, че това е игра с огъня, която може за часове да донесе непоправими последици.

Партията намира за още по-абсурдно, че българското Външно не е съгласувало такова посещение, което означава, че то е частно. Подобни „частни“ посещения на турски представители у нас станаха „нормална“ практика. Това ясно показва, че Турция има видим интерес от разпространение на своята ислямистка и неоосманистка идеология у нас и от дестабилизиране на България, предупреждават още воеводите.

Те изтъкват, че се добавя и откровената намеса на турски дипломатически лица във вътрешните ни работи. Във ВМРО разполагали с информация, че от турските дипломатически представителства в страната – генералните консули в Бургас и Пловдив, както и в София, са се опитвали да привличат дейци на ДПС, а в същото време Турция осигурила протекция на Лютви Местан. Поради тази причина ВМРО настоява турският посланик у нас Сюлейман Гьокче да бъде обявен за нежелан в страната.  

Министър Чавушоглу също не е добре дошъл, изтъкват още от ВМРО.