Ако референдумът за излизане на Великобритания от Европейския съюз е успешен, ще виждаме все повече политика тип Доналд Тръмп, а тя не вещае нищо добро за Европа. Тази прогноза направи политологът Даниел Смилов по време на дискусия за референдума на 23 юни, когато британците ще решат с вот мястото си в ЕС или извън него.

Според Смилов сега не е добър момент да пробваме предимствата на дезинтеграцията. Против членството в ЕС са хората, които знаят най-малко за него, убеден е експертът.

За него негативен глас на референдума е политически ирационализъм. Ирационалността е заразителна, изрази притеснение Смилов, като предрече, че и други лидери ще „скочат" за подобен референдум, особено ако този е успешен, и то заради вътрешнополитически цели.

Институционалният гръбнак на Европа още е слаб пред кризи и само политическо лидерство може да компенсира това, смята политологът.

Посланикът на Великобритания за България Ема Хопкинс също уважи дебата, за да представи своята визия. Тя призна, че родината й има сложни отношения с Европа, макар винаги да е била европейска сила. Европа изостава - 1/5 от младежите не могат да намерят работа, за последната година 90% от Брутния вътрешен продукт (БВП) в световен план бе произведен извън Европа, обяви Хопкинс.

Тя гарантира, че преди референдума на британците ще им бъде представен голям набор от документи, които да осигурят информиран избор - анализ на икономическите ползи от членството, права и задължения на членките, условията, договорени от Дейвид Камерън.

Ако напуснем, ни чакат две години като прозорец за преговори по условията, в които ще търгуваме, като има три варианта. Норвежкият модел ще е най-лош за нас, разясни посланикът.

Евродепутатите Светослав Малинов и Франк Енгел, представители на ЕНП, застанаха в теза против излизането на страни от Съюза. Според Малинов ЕП вече е изразил воля за оставане на Великобритания в ЕС.

Колегата му от Люксембург Франк Енгел пък очаква, ако референдумът е успешен, скоро след него да има нов - в Шотландия, която би искала да остане в Съюза.